Zoran Pašalić / Foto: Medija centar Beograd

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je sa zamenicom šefa Kancelarije Saveta Evrope (SE) u Beogradu Nađom Ćuk i predstavnicima medijskih udruženja o sporazumu o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere, koji su nedavno potpisali zaštitnik građana i medijska udruženja, asocijacije i sindikati.

Pašalić je ocenio da jedinstvena evidencija i preciznije definisanje pojmova, koji se odnose na napade i pritiske na novinare, u značajnoj meri doprinose uspostavljanju efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara, saopšteno je iz Kancelarije ombudsmana.

„Smatram da će tačno evidentiranje svakog pojedinačnog slučaja ugrožavanja bezbednosti i oblika pritiska na novinare i medijske radnike, uticati na delotvornije postupanje nadležnih državnih organa u takvim situacijama“, izjavio je Pašalić i dodao da će, nakon dobijenih podataka o svim vrstama napada, inicirati nova zakonska rešenja koja će ih prepoznati i sankcionisati.

Ćuk je, kaže se u saopštenju, istakla da opšti pristup Saveta Evrope zaštiti slobode izražavanja počinje i svodi se na bezbednost novinara, što je jedan od ključnih izazova medijskog okruženja.

Ona je upoznala učesnike sastanka sa preporukama o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera, koje između ostalog sadrže i smernice za podizanje nivoa svesti o ovom problemu.

Na sastanku su učestvovali i Maja Stojanović iz Kancelarije SE u Beogradu i predstavnici UNS-a Vladimir Radomirović i NUNS-a Rade Ðurić i Tamara Filipović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar