Foto: Facebook/Timea Gajodi

Oliveru za spasonosni lek nedostaje još svega 35.000 evra. Upravo ovoliki iznos deli jednogodišnjeg Olivera Pal Gajodija, obolelog od spinalne mišićne atrofije tip 1, od najskupljeg leka, koji košta dva miliona dolara.

Oliveru su neophodna sredstva za najskuplji lek na svetu Zolgensma, troškove lečenja u SAD, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

 

Oliver Pal Gajodi boluje od spinalne mišićne atrofije, isto kao Sofija, Anika, Lana i Minja, koje su zahvaljujući građanima Srbije tokom 2020. godine uspele obezbede dovoljno novca za najskuplji na svetu.

Ostao je još Oliver, mali „vitez iz senke„, koji je nedavno u bolnici dočekao prvi rođendan.

Foto: Facebook/Timea Gajodi

Oliver je rođen kao zdrava beba. Nakon mesec dana, kada su ga odveli na prvu vakcinu, doktor je primetio da nešto nije u redu sa detetom – nije pomerao ni ručice ni nožice. Upućen je u Novi Sad u bolnicu, navodi se na sajtu humanitarne organizacije „Budi human“.

Nakon mesec dana hospitalizacije i brojnih ispitivanja, uspostavljena je dijagnoza. Rečeno je da Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti – spinalne mišićne atrofije, tip 1.

Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Njegova šansa za normalan život je lek Zolgensma, za koji je potrebno još samo 35.000 evra.

Foto: Budi human

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare