Foto: Shutterstock

Predškolska ustanova "Happy kids" reagovala je na tekst "Kako su Grad i privatni vrtići 'subvencijama od 100 odsto' prevarili roditelje: Poskupljenje od 89 evra samo za srpsku decu, stranci plaćaju po starim cenama", objavljenom na portalu Nova.rs, a njihovo saopšenje prenosimo u celosti.

„Na prvom mestu, neistiniti su navodi u tekstu da PU „Happy Kids“ posluje u 10 objekata u Beogradu. Naime PU „Happy  Kids“ u ovom trenutku obavlja delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u sedištu ustanove na adresi Kopernikova broj 10 i u sedam izvdojenih odeljenja, dakle ukupno 8 objekata na teritoriji Grada Beograda.

Navodi u tekstu „ Do sada smo svakog meseca plaćali razliku od 2.400,00 dinara, a od sada ćemo morati 10.400,00 dinara, jer to stoji u Ugovoru, koji niko ne želi da potpiše“, sadrže neistinu jer je doplata roditelja iz porodičnog budžeta kojom oni plaćaju razliku do pune cene osnovnog paketa usluga, nakon što na lični tekući račun dobiju naknadu troškova za boravak deteta u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji Grada Beograda (u daljem tekstu subvencija) u mesecu novembru 2023. godine, iznosila od 0 dinara do 26.830,00 dinara po detetu, u zavisnosti od vrtića koji dete pohađa i broja izostanaka deteta u vrtiću tokom meseca. Minimanlna doplata roditelja (uz maksimalnu subvenciju od 28.140,00 dinara) iznosila je 6.860,00 dinara a maksimalna doplata roditelja kada odsustvuje iz vrtića ceo mesec (uz minimalnu subvenciju od 14.070,00 dianra), iznosila je 20.930,00 dinara. Roditelji koji su plaćali navedeni iznos od 20.930,00 dinara kao doplatu na subvenciju grada Beograda, od 01.01.2024. godine, će plaćati 6.860,00 dinara.

Navodi u tekstu, direktorka ove PU tražila je od roditelja da potpišu ugovor u kojem su saglasni da novac od grada ne leže na njihov račun kao što je to bio slučaj do sada, već isključivo na račun PU“ su apsolutno netačni. Članom 8 Odluke o pravu na naknadu troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Beograda, (Sl. list grada Beograd, br. 90/23), jasno propisuje da se uplata naknade troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi, vrši na tekući račun privatne predškolske ustanove u kojoj dete boravi, na osnovu pisane izjave roditelja o prenosu sredstava na tekući račun ustanove, najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec. Iz navedenog proizilazi da ne traži direktorka predškolske ustanove da se novac uplaćuje na račun ustanove već takav način isplate definisan u samoj odluci grada Beograda. Navedenom Odlukom nije ni predviđena mogućnost da se novac uplaćuje na tekući račun roditelja pa da onda oni uplaćuju novac na tekući račun predškolske ustanove.

Deo teksta,,Za Ruse niža cena“ i „U vrtiću ima mnogo dece stranaca, pre svega Rusa, koja nemaju pravo na subvenciju. Plaćaju osnovnu cenu 299, dok je 89 dodatnih evra rezervisano samo za nas, koji smo subvencionisani“ su takođe neistiniti. Paketi usluga koji za sve korisnike usluga stupaju na snagu 01.01.2024. godine, definisani su kao određeni novčani iznos (različit za različite objekte) + 100% ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja i predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad Beograd. U slučaju korisnika usluga koji ostvaruju pravo na subvenciju, ovaj iznos od 100% ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama isplaćuje grad Beograd, a u slučaju korisnika usluga koji ne ostvaruju pravo na subvenciju, sam korisnik usluga.

Deo teksta „Cene osnovnog paketa od 2021. do kraja 2023. u PU „Happy kids“ Do septembra 2021. – oko 200, od septembra 2021. – oko 239 Septembar 2022. – 259, januar 2023. – 277, septembar 2023. – 299, decembar 2023. – 388; Napomena: Cene su izražene u evrima“ su samo još jedni netačni navodi. Predškolska ustanova „Happy kids“ posluje u 8 objekata, nema istu ponudu u svim objektima, te stoga ne važi i nikada nije važio jedinstveni cenovnik za sve izdvojene objkete, kako ste u tekstu naveli, te je očigledno da osoba sa kojom ste razgovarali nikada nije ni bila korisnik usluga PU „Happy kids“ ili nikada niste ni razgovarali sa takvom osobom već ste sporni tekst pisali proizvoljno, bez ikakvih informacija a sve kako bi ste neproverenim informacijama iznetim u spornom tekstu ukaljali ugled PU „Happy kids“.

Cena do septembra 2021. godine, za osnovni paket usluga celodnevnog boravka deteta u vrtiću, nikada nije iznosio manje od 239 evra ni u jednom objektu jer je to novčani iznos (u dinarskoj protivvrednosti) koji je u to vreme podrazumevao 100% ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanova čiji je osnivač grad Beograd,
pri čemu je grad Beograd plaćao 80% ovog iznosa korisnicima subvencije, a preostalih 20% korisnici su plaćali sami (jednako u državnoj i privatnoj predškolskoj ustanovi).
U septembru 2023. godine, cena osnovnog paketa usluga u odnosu na izabrani objekat iznosila je od 240 evra do 349 evra mesečno, a ne kako ste naveli 299 evra.

U decembru 2023. godine, cena osnovnog paketa usluga u odnosu na izabrani objekat iznosi 240 evra do 349 evra mesečno, a ne kako ste naveli 388 evra. Ovo sve samo potvrđuje naše navode da ste razgovarali sa osobom koja nikada nije bila korisnik usluga PU „Narru kids“ ili nikada niste ni razgovarali sa takvom osobom.

Tekstu koji ste objavili Na sajtu Vašeg portala preciznije na linku https://nova.rs/vesti/drustvo/kako-su-grad-i-privatni-vrtici-subvencijama-od-100-odsto-prevarili- roditelje-poskupljenje-od-89-evra-samo-za-srpsku-decu-stranci-placaju-po-starim-cenama/, za posledicu imaju povredu ugleda PU „Happy kids“, usled čega ista trpi određenu nematerijalnu štetu čiji će iznos i tužbom biti opredeljen ukoliko se Vaše postupanje nastavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare