Rio Tinto Foto: Arhiva Nova.rs

Kompanija "Rio Tinto" oglasila se danas, nakon što je ponovo dospela u žižu javnosti. Tvrde da su na meti više neosnovanih i neutemeljenih optužbi.

Proteklog vikenda, direktor kampanja pokreta „Kreni promeni“ Savo Manojlović objavio je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da saopšti odluke u vezi sa kopanjem litijuma. Iako se to nije dogodilo, o „Rio Tintu“ sve češće ovih dana  govori premijerka Ana Brnabić, navodeći benefite iskopavanja litijuma.

Sada se oglasio i sam „Rio Tinto“. Navode da kompanija Rio Tinto odlučno negira tvrdnje koje je dovode u vezu sa koruptivnim poslovnim praksama.

„Mi imamo stroga i jasno definisana pravila poslovanja i ne tolerišemo bilo kakav vid njihovog kršenja, pogotovo kada je reč o korupciji.“

Kada je reč o ocenama da njihovo delovanje utiče loše na životnu sredinu, kažu da redovno informišu domaću i međunarodnu javnost o aktivnostima u Srbiji, ali i o aktivnostima vezanim za poslovne operacije u ostalim delovima sveta.

PROČITAJTE JOŠ

„Te informacije se dostavljaju nadležnim regulatornim telima, dele kroz komunikaciju sa međunarodnim organizacijama civilnog društva i redovno objavljuju na internet stranici naše kompanije. U to spadaju i podaci koje delimo kada je reč o uticaju naših poslovnih operacija na vodu, zemljište, poljoprivredu i biodiverzitet, kao i podaci o merama za ublažavanje i otklanjanje tih uticaja“.

Dodaju da „Stalni napori aktivista na plasiranju lažnih, netačnih ili nepotpunih informacija o kompaniji Rio Tinto bez ikakvih dokaza, potpuno narušavaju mogućnost da se na osnovu činjenica raspravlja o ekološkim, ekonomskim i tehnološkim aspektima projekta „Jadar“. Ovakve neutemeljene tvrdnje sprečavaju da se na celovit i objektivan način sagledaju koristi koje Projekat može da donese“.

U svom saopštenju ova kompanija nastavlja da iznosi tvrdnje o benefetima otvaranja novih radnih mesta.

„Projekat „Jadar“ bio bi razvijen na bezbedan i odgovoran način, i uz punu spremnost da se podrži učešće lokalne zajednice u transparentnom praćenju svih uticaja Projekta na životnu sredinu. Kako bismo sprečili dalje širenje lažnih informacija i optužbi, i zaštitili reputaciju naše kompanije, koristićemo sve dostupne pravne mehanizme“, zaključuje se u saopštenju.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare