Nišava Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

"U vazduhu na području Niša nema povećane koncentracije amonijaka ali je zabranjena upotreba vode za piće iz individualnih bunara pored Nišave", saopštio je večeras Gradski štab za vanredne situacije Niša povodom akcidenta u Pirotu koji je doveo do isticanja u atmosferu gasa amonijaka iz cisterne koja je iskliznula iz železničke kompozicije na pruzi Niš – Dimitrovgrad.

„Zbog povećane koncentracije amonijaka, koje su utvrđene analizama Instituta za javno zdravlje Niš i JKP ‘Naisus’ zabranjena je upotreba vode iz Nišave za rekreaciju, ribolov kao i koršćenje ulova iz reke i njene neposredne blizine. Voda za piće iz javnog vodovoda u Nišu je ispravna i pod redovnim je i svakodnevnim praćenjem Instituta za javno zdravlje Niša na 30 lokacija“, navedeno je u saopštenju ovog tela.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije na kojima se vidi oblak iznad Niša, te informacije da se radi o amonijaku, ali je Gradski štab to demantovao.

Međutim, vazduh u Nišu je danima veoma zagađen što je potvrđeno zvaničnim podacima svetskih sajtova koji registruju prisustvo PMF čestica. Večeras se one kreću i do 192 koliko je izmereno na Bulevaru dr Zorana Đinđića, što vazduh svrstava u vrlo nezdrav.

Cisterna sa 45 tona amonijaka, koja je oštećena prilikom iskliznuća i dalje ispušta opasan gas jer je ustanovljeno da ne postoji bezbedan način da se oštećenje sanira.

BONUS VIDEO: Đurađ Milošević: Kako se zaštititi od amonijaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar