Foto: Google maps/Shutterstock

Nakon informacije da je budžetska inspekcija Ministarstva finansija utvrdila da je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu (nekadašnji Defektološki fakultet) od početka 2018. do kraja 2022. godine oštetio budžet za 1,085 miliona evra, te da je donela meru da se ta sredstva do 30. marta vrate državi, oglasila se Uprava fakulteta koja tvrdi da se protiv njih vodi medijska hajka.

Nova.rs uputila je nekoliko pitanja Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u vezi sa izveštajem budžetske inspekcije Ministarstva finansija, a u koji je Fonet imao uvid.

Prema izveštaju inspekcije, Fakultet je isplaćivao dodatak na plate, u iznosu od 55.101.460,90 dinara, zbog „povećanog obima posla“ 51.408.626 dinara, po osnovu „dodatnog koeficijenta“ 1.466.196 dinara i još 1.214.315 dinara na osnovu nezakonitih isplata po jednom rešenju.

Inspekcija je, između ostalog, utvrdila i da je Fakultet nezakonito iznajmljivao prostorije koje je dobio od države na korišćenje što je zakonskim propisima zabranjeno, kao i da je te prostorije iznajmio Komercijalnoj banci – garažu od 480 kvadratnih metara i poslovni prostor od 152 kvadrata, za šta je ta banka od 2018 do 2022. godine platila 13.321.261,69 dinara na ime zakupa.

Pročitajte još:

Da li je istina da je Fakultet oštetio budžet za 1,085 miliona evra, te da ta sredstva mora da vrati do 30. marta?

Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju nije stiglo Rešenje o vraćanju novca. Fakultet od svog nastanka do danas nikada nije oštetitio budžet države ni za jedan dinar, već je sva dobijena budžetska sredstva namenski utrošio, a svaki neutrošeni dinar vratio u budžet Republike Srbije (dokazi za ove tvrdnje se nalaze u arhivi Fakulteta). Podaci o neizmirenim novčanim obavezama javnih ustanova se svakodnevno objavljuju na internet stranici Državne revizorske institucije u odeljku ‘Dokumenti’. Uvidom u te podatke možete se uveriti da Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju nema neizmirena dugovanja prema državi, za razliku od brojnih drugih srodnih institucija, kao i onih koje pripadaju drugim delatnostima.

Protest studenata Fakulteta Muzičke umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Da li je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju bio pod nadzorom inspekcije u prethodnom periodu i ako jeste, zbog čega?

Кompletno poslovanje Fakulteta je bilo predmet nadzora Budžetske inspekcije u decembru 2014. godine. Inspekcija tada nije imala nijednu primedbu na naš rad, niti na način isplate zarada koji je bio isti kao i danas. Da nam je tada skrenuta pažnja da se naše poslovanje obavlja u neskladu sa zakonom, mi bismo te nepravilnosti svakako otklonili. Nejasno je kako u vezi sa istim činjeničnim stanjem isti organ može da donese dva dijametralno suprotna zaključka. Na osnovu izveštaja kontrole Budžetske inspekcije iz 2022. godine je jasno da ona potražuje sopstvena sredstva Fakulteta prihodovana od školarine samofinansirajućih studenata, pružanja usluge trećim licima i drugih izvora sticanja sredstava, koja nisu javni prihodi, a kojima Fakultet ima pravo samostalno da raspolaže po članu 70. stav 2 Zakona o visokom obrazovanju. Naglašavam da se, prema Zakonu o visokom obrazovanju, delatnost Fakulteta kao članica Univerziteta u Beogradu zasniva se na principu autonomije, i da Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju zakon poštuje i radi u skladu sa njim.

Da li je tačno da ste isplaćivali dodatak na plate zbog navodnog povećanog obima posla?

Što se tiče zarada zaposlenih na Fakultetu, one se mogu uvećati do 30% prema „Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama“ član 12. stav 1.(Javne službe koje ostvare prihode koji nisu javni prihodi u smislu Zakona o javnim prihodima i javnim rashodima, mogu uvećati plate utvrđene u skladu sa ovim zakonom i aktom Vlade iz člana 8. ovog zakona do visine ostvarenog prihoda, a najviše do 30% po zaposlenom), prema posebnom Кolektivnom ugovoru za visoko obrazovanje (Član 26. Кoji glasi „Opštim aktom poslodavca može se utvrditi pravo zaposlenog na uvećanje plate koje se isplaćuje iz ostvarenog sopstvenog prihoda ustanove, u skladu sa zakonom“). Dodaci na plate su isplaćivani za povećani obim posla za rad sa samofinansirajućim studentima i nikada nisu prešli navedeni maksimum od 30%. Ističem da je školarina za samofinansirajuće studente na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju među najnižim na Univerzitetu u Beogradu, što važi i za zarade zaposlenih.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Prema izveštaju, inspekcija je otkrila da su tadašnja dekanka Snežana Nikolić i prodekanke Gordana Odović i Vesna Žunić Pavlović nezakonito koristile taksi usluge, iako su dobijale mesečno naknadu za prevoz što je budžet oštetilo za dodatnih 790.000 dinara. Kako to komentarišete?

Fakultet je pre više godina prodao dva stara automobila koja nije imao sredstava da servisira, zbog čega je automatski prestala potreba za radnim mestom vozač. Za potrebe prevoza u poslovne svrhe rukovodstvu (dekan i dva prodekana) Fakulteta odobrena je povremena upotreba taksi vozila smatrajući da je ovo rentabilniji način poslovanja. Na ovaj način se na mesečnom nivou utroši po osobi oko 4.500,00 do 7.000, 00 dinara što je daleko niži iznos od zarade vozača i održavanja dotrajalih automobila za isti vremenski period.

Inspekcija je, kako piše u izveštaju, utvrdila da je Fakultet, koji se nekada zvao Defektološki, nezakonito iznajmljivao prostorije koje je dobio od države na korišćenje u ulici Svetog Save broj 14 na Slaviji, što je zakonskim propisima zabranjeno. 

Pre više godina Fakultet je dobio od Direkcije za imovinu poslovni prostor na korišćenje, međutim godinama nije mogao da uđe u posed prostora. Više puta Fakultet je bezuspešno pokušao da stupi u kontakt preko ovlašćenog advokata sa Direkcijom za imovinu RS da bi dobio odobrenje za izdavanje prostora. Savez gluvih, sa kojima smo vodili sudski spor, naplaćivao je izdavanje pomenutog prostora i jedini način da uđemo u posed poslovnog prostora bio je da preuzmemo izdavanje istih do isteka ugovora. Ugovor sa pozorištem Slavija je istekao prošle godine i nije obnovljen, a sa Кomercijalnom bankom ističe ove godine. Prevremeni raskid već sklopljenih ugovora bi se veoma nepovoljno odrazio na finansije Fakulteta zbog potrebe plaćanja velike nadoknade oštećenoj strani. Napominjemo da su obe firme dugi niz godina na istoj lokaciji. Garaže koje spominje novinar FONET-a ni do dana današnjeg nisu u našem posedu.

Sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju poručuju da je „očigledno da se protiv Fakulteta godinama vodi organizovana medijska (i ne samo medijska) hajka, ali da ni u kom slučaju neće pristajati na ucene i na kompromise koji su mu silom nametani“.

„Posebno imajući u vidu da su dostupni zvanični podaci na internet stranici Državne revizorske institucije sa podacima o nepravilnostima u radu mnogih javnih institucija, koji ni u jednom trenutku nisu zavredili ni približno interesovanje medija. Podaci koji zvuče ‘bombastično’ se nekritički objavljuju, kao što je ukupna višegodišnja suma koju su pripadnice bivše uprave Fakulteta potrošile na taksi, a koja je suštinski zanemarljiva i predstavljala je njihovo pravo kao funkcionera Fakulteta. Uprkos svim višegodišnjim pritiscima, Fakultet za specijalnu edukaciju ni u kom slučaju neće pristajati, kao što nije ni do sada pristajao, na ucene i kompromise koji su mu silom nametani, a koji bi imali poguban uticaj na kvalitet obrazovanja i interese studenata“, kažu za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Šta inspekcija zamera Defektološkom fakultetu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar