Ministarstvo zdravlja izdalo je saopštenje povodom trovanja isparenjem lepka koje se desilo u fabrici „Magna“ u Aleksincu. Saopštenje prenosimo u celosti.

Nakon trovanja isparenjima lepka u fabrici „Magna“ u Aleksincu, danas će svi pacijenti zadržani na bolničkom lečenju biti pušteni kući.

Pregledano je ukupno 105 pacijenata sa simptomima trovanja, od kojih je 4 zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a 6 upućeno u UKC Niš.

Foto: Nova.rs

Svi pacijenti zadržani tokom noći u bolnici stabilnog su zdravstvenog stanja. Pacijenti iz UKC Niš su pušteni kući, dok su zbog dodatnih analiza u ZC Aleksinac zadržana dva pacijenta, ali se i njihovo otpuštanje očekuje tokom dana.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike „Magna“ u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

Pročitajte još:

Načelnik Centra, prof. dr Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

Specifičnog lečenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna. Nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove.

Fabrika Magna Aleksinac Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Propisana lična zaštitna oprema je obavezna za zaposlene na radnom mestu, odnosno prilikom obavljanja poslova i radnih aktivnosti na kojima se opasnosti i štetnosti, odnosno rizici od nastanka povreda i oštećenja zdravlja ne mogu otkloniti ili u dovoljnoj meri smanjiti primenom tehničkih, tehnoloških i drugih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

***

BONUS VIDEO: Komplikuje se situacija sa trovanjem gljivama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar