Foto:Nova.rs

Firma "Gradina kamenolom" oglasila se nakon protesta meštana u pet sela oko Kosjerića i još jednom istakla da se sve sprovodi po zakonu, da imaju neophodne dozvole i da će se sve oko istraživanja raditi u skladu sa ekološkim standardima.

Dok danima traje blokada puta Kosjerić-Užice zbog izgradnje kamenoloma, deo meštana protivi se ovim protestima zbog toga što im se otežava svakodnevni život. Kako ističu, blokiraju ih „alkoholisani i agresivini“, zbog čega strahuju za svoju bezbednost.

Zbog uzburkanih strasti i višednednevnoj blokadi, oglasila se i firma „Gradina kamenolom“ koji je još jednom istakla da se sve radi u skladu sa zakonom, te da se koristi najsavremenija tehnologija prilikom iskopavanja.

Saopštenje kompanije prenosimo u celosti:

„Firma ‘Gradina kamenolom’ je preko 10 godina vršila istraživanja na području brda Gradina. Sve istražne radnje su vršene u skladu sa zakonima Republike Srbije uz obavezno poštovanje svih propisanih procedura.

Tokom prethodne decenije čitav proces, koji pre svega podrazumeva otkup zemljišta, sprovođen je u saradnji sa lokalnim stanovništvom i u skladu sa zakonom.

Važno je da naglasimo da je zemljište plaćeno po višestruko višim cenama od tržišnih, a sam postupak kupovine u potpunosti je okončan tek prošle godine.

U dogovoru sa lokalnom samoupravom, obavezali smo se da ćemo obezbediti vodovodnu mrežu za 12 domaćinstava koji trenutno nemaju tu vrstu snabdevanja.

Firma „Gradina kamenolom“ donirala je već projekat opštini Kosjerić za izgradnju vodovodne mreže i Opština je trenutno u procesu dobijanja građevinske dozvole za realizaciju tog projekta.

Odbacujemo kao zlonamerne insinuacije da je bilo šta vezano za ovaj projekat realizovano nezakonito i naglašavamo da je zemljište koje je neophodno za pokretanje kamenoloma otkupljeno isključivo od lokalnog stanovništva koje je bilo upoznato sa našim namerama.

Naša firma ima sve neophodne dozvole i posluje po zakonu. Smatramo da je izuzetne važnosti da se svi zainteresovani upoznaju sa svim zvaničnim informacijama koje se odnose na naš projekat kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu.

U procesu eksploatacije koristićemo najsavremeniju opremu koja je u skladu sa svim ekološkim standardima. To podrazumeva da će radovi na kamenolomu proizvoditi minimalnu buku, a probleme sa prašinom ćemo rešiti ovlaživačima za istu.

Verujemo da u ovoj zemlji svako ko poštuje zakon ima pravo na rad i da će to nama biti omogućeno.

Ne želimo ovim putem da diskutujemo o tome koliko smo uložili u to da bi se pokrenuo rad u kamenolomu – novca, vremena, energije, ali ne možemo, a da se zapitamo – da li je zakonito da oni, koji se načelno zalažu poštovanje pravila, normi i zakonskih procedura, onemogućavaju vlasnike zemljišta i mašina da pristupe sopstvenoj imovini?

Imamo potpuno razumevanje za visok stepen ekološke svesti koji ispoljavaju građani, ali u ovoj situaciji ne vidimo dodirne tačke između onoga što bi trebalo da se zove ekologija i aktivnosti ljudi na terenu u blizini našeg kamenoloma. Borba za zdraviju životu sredinu ne podrazumeva, bar mi u to verujemo, ugrožavanje tuđe imovine, kršenje zakona i plivanje u prljavim političkim vodama“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: Meštani blokiraju put zbog kamenoloma

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare