Foto: Nova.rs

Meštani Gradine kod Kosjerića pobunili su se jer se uz njihove kuće i imanja vrše pripreme za izgradnju kamenoloma, kako ističu "neregularno bez građevinske dozvole i najave".

Kako tvrde meštani, nisu ispoštovani osnovni propisi, i smatraju da kamenolom može biti dodatna nevolja za zagađenje. Porodice koje žive oko njega pobunile su se i zbog izgradnje pristupne saobraćajnice.

Priča o kamenolomu „Gradina“ postoji već neko vreme i to nakon protesta pojedinih meštana koji su optužili pomenutu firmu da je dobila dozvole „po ubrzanoj proceduri“.

„Oni nemaju nijednu dozvolu od ministarstva. Poseduju dozvolu ministarstva građevine za putno zemljište. Podneli su zahtev za izradu studije uticaja na životnu sredinu, ali se ona do sada nije pojavila na sajtu ministarstva. Skrenuli su pažnju na izgradnju pristupne saobraćajnice zbog nagiba zemljišta i opasnosti od klizišta“, kaže meštana Branka Marković.

Foto: Nova.rs

U kompaniji koja planira da gradi kamenolom, odbacuju optužbe i kažu da „oni koji su prodali zemlju među prvima ovoj firmi sada vode kampanju, iako su znali da će na tom prostoru biti kamenolom“.

„To apsolutno nije tačno. Mi želimo da živimo ovde. Ima četrdeset domaćinstava i oko tridesetoro dece. Ako proradi kamenolom, nama više ovde nema života. A gde onda da idemo“, objašnjava Marković.

Investitor kaže da se ne radi o eksploataciji i rudarenju, već o izradi priključka na državni put i izgradnji pristupne saobraćajnice, za koje imaju uredne građevinske dozvole.

„Studija je izrađena, i čeka se javna rasprava. Bez studije ne može se ni dobiti rešenje o eksploataciji i samim tim ne možemo se baviti rudaranjem“, kažu iz firme Kamenolom Gradina.

Iz opštinske uprave Kosjerić kažu da su oni izdali dozvolu kamenolomu „Gradina“ za pristupnu saobraćajnicu, u skladu sa zakonom i da je ministarstvo građevinarstva izdalo dozvolu za priključak na regionalni put.

BONUS VIDEO: Radnici FIATA blokirali put

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare