Dinko Gruhonjić Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zatražila je danas od Studentskog parlamenta ispravku i dopunu prijave koju su podneli protiv profesora tog fakulteta Dinka Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje, saznaje agencija Beta.

Etički kodeksi Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta kao sankciju za potencijalno kršenje akademske etike ni u jednom članu ne predviđaju otkaz za profesore, već javne opomene, ako se utvrdi da je etika prekršena.

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu blokirao je u četvrtak Filozofski fakultet i postavio ultimatum da Gruhonjić bude otpušten pošto se u medijima pojavio montirani snimak sa njegovog prošlogodišnjeg gostovanja na dubrovačkom festivalu „Rebedu“ gde je navodno veličao upravnika ustaškog logora Jasenovac, Dinka Šakića.

Dan pre i dan nakon blokade, grupa profesora i studenata tog fakulteta organizovala je skupove podrške Gruhonjiću, odbacujući „ultimativno kadriranje“ na Univerzitetu.

Blokada je prekinuta „privremeno“ u nedelju veče, nakon što su studente posetili rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić i dekani Fakulteta tehničkih nauka i Fakulteta sporta i fizičke kulture, Boris Dumnić i Patrik Drid.

Sa njima nije bila dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš, a kako je dan kasnije potvrdila medijima, o poseti nije bila ni informisana.

Danas je ostavku podnela prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar.

Kako se navodi u ostavci u koju je portal 021.rs imao uvid, ona je kao razlog za takvu odluku navela izostanak podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu Filozofskom fakultetu tokom blokade te visokoobrazovne ustanove.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare