Tetkica Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zaključak koji je 8. jula objavio Vrhovni kasacioni sud gura zaposlene u prosveti još dublje u siromaštvo. Ovim zaključkom radnicima na minimalcu u prosveti - a to su tetkice, domari i pomoćno osoblje - ne priznaje se pravo da dodatnu naknadu na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor. Sud kaže da su im ove naknade - uračunate u minimalac. Sa tom tvrdnjom nije saglasan Vladimir Simović iz Centra za politike emancipaciji koji kaže da su sporne dve stvari - s jedne strane u pravnom smislu, a s druge u socijalnom, političkom i ljudskom smislu.

„Mi kritikujemo izrazito nisku minimalnu zaradu i zalažemo se za platu za život, a ne za preživljavanje“, kaže Simović.

Minimalna zarada u Srbiji kreće se od 32.000 do 37.000 dinara, već u zavisnosti od broja radnih dana u mesecu. A, minimalna potrošačka korpa u aprilu je, kako navodi Simović, bila 43.200 dinara.

„Koncept te minimalne potrošačke korpe je izuzetno loš, a ovaj minimalac ne dobacuje ni do visine te korpe. Njome je, podsećam vas, predviđeno da tročlana porodica mesečno za ishranu ima na raspolaganju 20.000 dinara, a 128 dinara za obrazovanje i 1.500 dinara za zadravstvo, na primer. Zato se zalažemo za koncept plate za život. Jer koncept minimalne potoršačke korpe nije dobar“, pojašnjava on.

Komentarišući najavu da bi minimalac morao za iduću godinu da poraste na 40.000 dinara, on kaže da da to ne dobacuje ni do postojeće korpe – koja će do tada sigurno porasti.

Govoreći o odluci – zaključku Vrhovnog kasacionog suda, on navodi da je sud izigrao zakon.

„VKS je 2020. izneo stav da topli obrok i regres ne ulaze u minimalnu zaradu zaposlenih u školama koji rade za minimalac. Da bi sada, pretpostavljamo pod pritiskom države i Ministarstva prosvete jer se ništa u međuvremenu od propisa nije promenilo – doneli potpuno suprotnu odluku – da su ove naknade sadržane u minimalcu„, objašnjava Vladimir Simović.

On ističe da pretpostavlja da bi više hiljada tužbi za naknadu toplog obroka i regresa, koliko je u međuvremenu pokrenuto, bio veliki teret za državu.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Adžić: Ministarstvo prosvete udarilo na domare i tetkice, u martu protest

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare