„Odluka REM-a je uvreda za zdrav razum“

Društvo 29. jul 202220:57 > 20:58
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koalicija za slobodu medija je odluku o ponovnoj dodeli nacionalne frekvencije televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva ocenila kao uvredu za zdrav razum i pokazatelj selektivne primene zakona, gde pravila ne važe za privilegovane medije u službi vladajućeg režima, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Odluka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da Pink, Hepi, B92 i Prva ponovo dobiju dozvole je najava daljeg sunovrata medijske scene u Srbiji, koja će doprineti daljem kulturnom propadanju društva, a umesto medijskog pluralizma dobili smo nastavak medijskog mraka, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da izveštaji REM iz godine u godinu pokazuju da nijedna od tih televizija nije ispunjavala obavezu propisanu Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge, kao i kriterijumima za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge, u kojoj je pružalac u obavezi da u svom programu ima informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni i dečji program, kao i program za maloletnike.

„Samo tokom 2020. godine te četiri televizije više od 12.000 puta su prekršile Zakon o oglašavanju, a podneseno je i više prijava zbog govora mržnje i emitovanja nasilja, ali izgleda da ništa od toga nije uzeto u obzir prilikom odlučivanja“, naveli su iz Koalicije.

Dodaje se da nisu uzeti u obzir ni kriterijumi za odlučivanje propisani Prvilnikom, prema kojima je REM morao da proceni da li podnosilac prijave poštuje propise i profesionalne i etičke medijske standarde i u kojoj meri je poštovao programski elaborat na osnovu koga mu je izdata dozvola.

Jasno je da je REM prekršio ove odredbe, što se donekle i očekivalo, s obzirom da je predsednica Saveta REM Olivera Zekić ranije rekla da je u pitanju novi konkurs i da svi imaju iste startne pozicije, stoji u saopštenju.

Članovi Koalicije su: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

BONUS VIDEO - Početak sednice REM-a na kojoj se odlučuje o dodeli nacionalnih frekvencija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar