Gornje Nedeljice Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odluku Vlade Srbije da ukine Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom Rio Tinto je politička, a ne pravna odluka i zbog toga sam je primio sa ozbiljnom dozom rezerve, rekao je za N1 Sreten Đorđević, pravni zastupnik ekološkog pokreta "Marš s Kolubare".

To znači, između ostalog, smatra Đorđević, da kompanija Rio Tinto može da pokrene pravni postupak protiv ove odluke i da sve vrati na početak.

On kaže da je neophodno ukinuti i Rešenje o saglasnosti na izveštaj o strateskoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksplatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, koje je donelo Ministarstvo za ekologiju.

„Ovo rešenje je bilo preduslov za donošenje Uredbe, koju je Vlada sada ukinula“, tvrdi Đorđević.

Sreten Đorđević kaže da najnovije odluke Vlade Srbije ne utiču na aktivnosti ogromnog broja kompanija koje vrše geološka ispitivanja i rudare na području Srbije.

„To se ne odnosi ni na kompaniju ‘Euro Litijum Balkan’, kojoj je nedavno Osnovni sud u Valjevu, a Viši sud potvrdio, izdao rešenje o privremenoj zabrani daljih aktivnosti na području valjevskog kraja“, rekao je Sreten Đorđević za N1.

BONUS VIDEO: Izjave ekoloških aktivista posle preuzimanja dokumentacije o Rio Tintu u Vladi Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar