Foto: Nova.rs

U tekstu "Deo lekara u Kliničkom centru ostao bez januarske povišice koju im je obećao Vučić: 'Očajni smo, nisu nam platili čak ni praznična dežurstva'“, koji je objavljen na Nova.rs i u dnevnom listu "Nova", deo zdravstvenih radnika požalio se našoj redakciji da ih je zaobišlo najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, odnosno da nisu dobili dodatak od 10 odsto, niti su im obračunata praznična dežurstva. Iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, odgovorili su da su medicinari dobili niže plate zbog programske greške.

„Prilikom obračuna plata zaposlenih za januar 2024. godine došlo je do programske greške u novom programu za obračun zarada, koji, inače, koriste sve zdravstvene ustanove u Republici Srbiji. Pre isplate plata za januar 2024. godine, svi zaposleni u UKCS su dobili obaveštenje da zbog tehničke greške u novom programu za obračun zarada, zaposlenima u pojedinim organizacionim jedinicama UKCS neće biti isplaćeni dodaci, a među kojima su i praznična dežurstva“, kažu za Nova.rs u UKC Srbije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Oni ističu da su obračun i isplata plata zaposlenih u UKCS izvršeni u skladu sa osnovicama donetim Zaključkom Vlade RS 05 broj 121-12572/2023 od 25.12.2023. godine.

Pročitajte još:

„Na ispravljanju greške se intenzivno radi uz pomoć stručnog rada programera. Neisplaćeni dodaci za januar 2024. godine biće isplaćeni što pre“, naglašavaju u UKCS.

Podsetimo, predsednik države Aleksandar Vučić je krajem prošle godine izjavio da svi zaposleni u javnom sektoru od 1. januara mogu da računaju na povećanje plata od 10 odsto, a u zdravstvu je precizirano da će osnovna plata medicinske sestre koja radi na poslovima nege pacijenta u bolnici, od januara biti 77.475 dinara. Osnovna plata medicinske sestre u domu zdravlja posle povećanja iznosiće 74.402 dinara, a njena koleginica u intenzivnoj nezi moći će da računa da će imati primanja od 80.183 dinara.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Plata lekara specijaliste u Hitnoj pomoći, operacionim salama, reanimaciji, onkologiji sada bi trebalo da bude oko 149.900 dinara, a lekar specijalista u stacionarnim zdravstvenim ustanovama može da računa na platu od oko 139.800 dinara, dok doktor medicine, uključujući i domove zdravlja, treba da ima osnovnu platu oko 119.700 dinara.

***

BONUS VIDEO: Danica Grujičić o platama lekara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare