Dragana Arsić, Odbranimo šume Fruške Gore
Dragana Arsić Foto: N1

Željno smo iščekivali izveštaj državnih revizora. Njime je potvrđeno ono što mi tvrdimo u poslednje dve i po godine kroz naše analize - netransparentno poslovanje Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora, nesavestan rad, što se sve vidi u nalazima Državne revizorske institucije, kaže Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore. Ona ukazuje da je DRI obelodanio i "izvesnu malverzaciju koja se desila sa eko kampom Stražilovo".

Državna revizorska institucija kontrolisala je pravilnost poslovanja Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora u delu koji se odnosi na javne nabavke za 2019. i 2020. godinu i obračun i naplatu naknade za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka za 2020. godinu.

Revizori su utvrdili brojne nepravilnosti u oblasti javnih nabavki i naplate naknada, ali i u kod ustupanja prava upravljanja nad šumskim zemljištem eko kampa Stražilovo preduzeću koje ga koristi u – nešumske namene.

„Javne nabavke se sprovode upravo na način kako je navedeno u izveštaju – sa dosta propusta. Dobar deo nepravilnosti je suštinske prirode – biraju se dobavljači koiji ne ispunjavaju uslove konkursa“, ukazuje Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Veoma je, navodi, bitno što je DRI ustanovio da su urađene i prekomerne seče. To je utvrđeno poređenjem dokumentacije o sklopljenim ugovorima sa izvođačkim projektima i planovima koji su sastavni deo ugovora.

„Došlo se do cifre koja je i nas frapirala. Dozvoljeno je +/- 10 odsto prekoračenja seča šuma u odnosu na izvođački projekat koji se radi na bazi osnova gazdovanja šumama. Imamo prekoračenja u četiri radne jedinice između 15 odsto i 370 odsto! U proseku, to je preko 60 odsto prekoračenja obima seče. U tom javnom preduzeću naravno da nisu imali adekvatan odgovor na pitanje revizora da to dokumentuju“, navodi sagovornica N1.

Zašto je to tako? Obrazloženje je, kaže, bilo da je to uobičajeno i da oni u telefonskom razgovoru sa šumarsko-lovnom inspekcijom dogovore, odnosno dobiju neku saglasnost.

„Međutim, oni moraju da imaju tu saglasnost, dokumentaciju da je ta inspekcija bila i dala saglasnost, ali takvu dokumentaciju – nemaju. To nas je najviše zainteresovalo u izveštaju DRI“, navodi Dragana Arsić.

Dalje, navodi, javno preduzeće nema uspostavljenu proceduru planiranja, praćenja i kontrole javnih nabavki, a nemaju i proceduru naplate naknada za korišćenje zaštićenog područja prirode od strane raznih korisnika.

Sve to, ističe, nanosi štetu javnom preduzeću.

Šta je bilo sa eko kampom

„Isto tako intersantna je još nešto što je DRI obelodanio – u pitanju je izvesna malverzacija koja se desila sa eko kampom Stražilovo. To je područje nacionalnog parka koje je dato kao šumsko zemljište na korišćenje privatnoj firmi u nešumske svrhe. Za to nemaju saglasnost i to je protivzakonito“, ističe ona.

Kako objašnjava, eko kamp Stražilovo projekat je donatorski finansiran 2012. godine u okviru projekta održivog razvoja Nacionanog parka.

„Taj eko kamp nije smeo biti otuđen na ovaj način – da se da privatnom licu bez ugovora o zakupu. Tako je oštećeno i samo javno preduzeće i država“, ističe Arsić.

Na pitanje ima li nade da JP Nacionalni park Fruška gore ove nepravilnosti ispravi u roku od 90 dana kao što im traži DRI, Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore odgovara da – nije optimista.

„Moramo da verujemo, ali nisam optimista, tim pre što je v.d. generalnog direktora već četiri godine na toj poziciji što je i revizor konstatovao. Ne mogu da gajim veliki optimizam, ali je jako dobro što imamo u javnosti ovaj izveštaj i što je to na neki način potvrda našeg aktivističkog rada u prethodne 2,5 godine, jer smo tvrdili da imamo nesavesno gazdovanje i upravljanje javnm dobrom. Epilog ćemo videti“, poručila je Dragana Arsić.

Napad na aktivistu Petra Živanovića

Petar Živanović Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na pitanje ima li novosti oko rasvetljavanja slučaja napada na aktivistu pokreta Odbranimo šume Fruške gore Petra Živanovića, Dragana Arsić kaže: „Predsednik Vučić nas je obavestio da je u pitanju i situacija nelegalne seče, a poslednje zvanično što znamo je informacija od Policijske uprave Sremska Mitrovica – istražni postupak još je u toku jer se proširuje baš zbog situacije u kojoj je Petar Živanović napadnut. Podneta je krivična prijava protiv izvršilaca ovog nasilničkog dela“.

BONUS VIDEO: Nebojša Stefanović i Slaviša Kokeza se rukuju sa Vladimirom Kovačevićem Kovačom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar