Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nakon pet dana borbe sa zdravstvenim sistemom, sa dijagnozom virusna upala pluća, sam primljena na Infektivnu kliniku, javila je danas sagovornica Nova.rs koja se ranije požalila našem portalu da ima simptome zaraze koronavirusom, ali da "nije dovoljno bolesna da se testira".

„Posle rendgenskog snimka koji je ukazao problem sa plućima iz doma zdravlja sam dobila uput za infektivnu. Na prijemu sam popunila upitnik o tome koje simptome imam. Nakon tri sata čekanja u dvorištu Infektivne konačno sam primljena u izolacioni boks. Urađen je pregled“, priča ova tridesetdvogodišnja Beograđanka.

Objašnjava da joj je tek pošto su rezultati krvi ukazali da ima upalu pluća virusnog porekla urađen test na koronavirus. Rezultate još čeka.

„Smeštena sam na odeljenje, tamo sam provela noć pod temperaturom. Rezultate testa na koronu i dalje čekam. Smeštena sam u sobu sa šest pacijentkinja sa istom dijagnozom“, objašnjava naša sagovornica svoje iskustvo i bliski susret sa sumnjom na zarazu koronavirusom.

Naša sagovornica nam se prethodno požalila da oseća sve simptome, ali joj telesna temperatura nije prelazila 38, pa nije bilo adekvatne reakcije, iako se obraćala i tražila pomoć putem brojeva telefona specijalizovanih za savete i pomoć onima koji sumnjaju da su zaraženi.

Ona je u ranijem razgovoru za Nova.rs tvrdila da su telefoni koji su ostavljeni kao kontakt za pacijente koji posumnjaju da su zaraženi konstantno zauzeti, pa je stići do epidemiloga, gotovo nemoguća misija.

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da se ljudi što češće testiraju kako bi se prekinuo lanac zaraze. 

“Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: testirajte, testirajte, testirajte”, naveo je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na brifingu za medije. On je rekao da sve države moraju da imaju sveobuhvatan pristup u borbi protiv ovog virusa, ali je naglasio da je “razbijanje lanca prenosa” najefikasniji način da se spreče infekcije i spase životi, objavljeno je na sajtu SZO.