Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

"Testirajte, testirajte, testirajte" poruka je Svetske zdravstvene organizacije (SZO), čiji generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus naglašava da svaki sumnjivi slučaj mora biti testiran.

Ova poruka, zemljama širom sveta, došla je kao posledica, ocene SZO-a da je protekle nedelje došlo do brze eskalacije slučajeva COVID-19.

„Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: testirajte, testirajte, testirajte“, naveo je Tedros na brifingu za medije. On je rekao da sve države moraju da imaju sveobuhvatan pristup u borbi protiv ovog virusa, ali je naglasio da je „razbijanje lanca prenosa“ najefikasniji način da se spreče infekcije i spase životi, objavljeno je na sajtu SZO.

A da biste to uradili, morate da testirate i izolujete (ljude). Protiv požara ne možete da se borite zatvorenih očiju. I ne možemo da zaustavimo ovu pandemiju ako ne znamo ko je zaražen“, podvukao je Tedros.

Foto: EPA-EFE/DAVID MARIUZ

On je zemljama širom sveta preporučio da izoluju osobe čiji su rezultati testa pozitivni na COVID-19 i otkriju sa kim su one bile u kontaktu u periodu od do dva dana pre nego što što se razviju simtomi, a onda testiraju i te ljude.

Tedros je naglasio da mere socijalnog distanciranja mogu da pomognu u smanjenju prenosa virusa i omoguće zdravstvenim sistemima da se nose s pandemijom. Pranje ruku i kašljanje u lakat mogu da smanje rizik od oboljevanja, ali da te mere, same po sebi, nisu dovoljne da se iskoreni ova pandemija.

„Kombinacija je ta koja pravi razliku“, naglasio je on.

Tedros je podsetio da je SZO poslala skoro 1,5 miliona testova u 120 zemalja.

„SZO savetuje da svi potvrđeni slučajevi, čak i blaži slučajevi, treba da budu izolovani u zdravstvenim ustanovama kako bi se sprečio prenos i obezbedila adekvatna mera. Ali mi prepoznajemo da su mnoge zemlje već premašile svoje kapacitete da brinu o blažim slučajevima u namenjenim zdravstvenim ustanovama. U toj situaciji, zemlje bi trebalo da stave kao prioritet starije pacijente i one koji ispunjavaju osnovne uslove“, poručio je Tedros.

On je naveo da postoji opcija da se pacijenti sa blažim oblicima bolesti izoluju i da se o njima brine kod kuće, ali je naglasio da je u tom slučaju važno da i pacijent i osoba koja o njemu brine nose maske kada su u istoj sobi i da bi pacijent trebalo da spava u odvojenoj sobi i koristi posebno kupatilo.

„Još jednom, naša ključna poruka je: testirajte, testirajte, testirajte. Ovo je ozbiljna bolest. Iako dokazi koje imaju ukazuju da su oni koji imaju više od 60 godina najviše ugroženi, i mladi ljudi, uključujući decu su preminuli“, upozorio je generalni direktor SZO.

On je ocenio da će naredni dani, nedelje i meseci biti test naše odlučnosti, test našeg poverenja u nauku i test solidarnosti.

„Svi smo zajedno u ovome. I samo zajedno možemo da uspemo. Tako da je pravilo igre: zajedno“, zaključio je Tedros.