Aleksandar Alek Kavcic
Aleksandar Alek Kavčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Privredni sud u Beogradu odbacio je tužbu moćne izdavačke kuće Klett protiv Fondacije koju je osnovao profesor Aleksandar Kavčić, a koja učenicima osnovnih škola u Srbiji nudi besplatne udžbenike u digitalnom obliku.

IK Klett je podnela tužbu protiv Fondacije Alek Kavčić tražeći odštetu od 3.660.000 dinara, zbog „obmanjujućeg oglašavanja“. Privredni sud u Beogradu je ovu tužbu odbacio kao neosnovanu. IK Klett ima pravo žalbe na ovakvu odluku suda.

Profesor Aleksandar Kavčić izjavio je da ovakva odluka suda jasno stavlja do znanja nemačkoj firmi Klett i drugim stranim izdavačima udžbenika u Srbiji da, ma koliko bili finansijski moćni, ne mogu da rade šta hoće u našoj zemlji. On je naveo da su strane izdavačke kuće, pod izgovorom „tržišne konkurencije“ u prosvetni sistem Srbije uvele korupciju na velika vrata.

„Ceo prosvetni sistem nam je u kriznom stanju, a ako želimo da ga oporavimo, moramo da se uhvatimo u koštac sa gorućim problemima. Ono što prvo treba da rešimo su društveni status, plate i bezbednost prosvetnih radnika, kao i suzbijanje korupcije. Ako ne pogledamo istini u oči i ne napadnemo ove probleme, nastavićemo da pljačkamo sopstvenu decu i da degradiramo naš prosvetni sistem, a to nam buduće generacije neće oprostiti“, izjavio je profesor Aleksandar Kavčić.

Tužba Kletta odnosila se na sadržaje koje Fondacija Alek Kavčić objavljuje na svojim internet sajtovima i na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ

Posetioci sajtova Fondacije mogu da preuzmu besplatne udžbenike za osnovnu školu u digitalnom obliku, što je i bio razlog tužbe Kletta.

Privredni sud u Beogradu je presudio da su tvrdnje tužioca neosnovane, da se posetioci sajta ni na koji način ne obmanjuju i da su im zaista dostupni besplatni udžbenici, kako je na sajtu i navedeno.

Ovo je samo jedna u nizu tužbi Kletta usmerenih protiv aktivnosti profesora Aleksandra Kavčića, koju je sud odbacio. U februaru ove godine Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je profesora Kavčića
za krivično delo po tužbi Kletta zbog „povrede poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti“, a povodom njegove izjave da je ta izdavačka kuća „koruptivno delovala na nastavni kadar“.

IK Klett sa povezanim izdavačkim kućama Logos i Freska ima dominantan položaj na tržištu udžbenika u Srbiji, na kome se, prema nekim procenama godišnje obrne i do 100 miliona evra. Sa druge strane, Fondacija Alek Kavčić omogućava preuzimanje besplatnih udžbenika u digitalnom obliku.

Fondacija obezbeđuje udžbenike i u štampanom obliku po minimalnoj ceni štampe od 2,2 dinara po strani. Svi udžbenici Fondacije imaju rešenja Ministarstva prosvete za upotrebu u nastavi i svakodnevno ih koristi više hiljada đaka širom Srbije.

BONUS VIDEO Zbog čega se udžbenici besplatno dele samo u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar