Foto:N1

Stručno operativni tim za higijensko-epidemiološke mere gradskog štaba za vanredne situacije doneo je odluku da se na teritoriji grada Bora od sutra uvede vanredna situacija. Prema poslednjim podacima, registrovano je još četvoro pozitivnih na Covid-19, i ova odluka je donesena zbog povećanja broja zaraženih i pregleda u kovid ambulanti.

Piše S. J.

Dr Javorka Stankulić, načelnica Epidemiološke službe u Domu zdravlja u Boru, kazala je da četvoro novoobolelih ima blaže simptome.

„Oni su u kućnoj izolaciji i pod stalnim su nadzorom lekara. U pitanju su dve žene i dva muškarca koji su starosti između 40 i 52 godine i jedna mlađa osoba koja ima 19 godina. Takođe, imamo i osobu koja je pozitivna nekoliko puta na kontrolnom testu.

Kada govorimo o izvoru infekcije najverovatnije su u pitanju porodični kontakti, otac i ćerka su pozitivni i pretpostavlja se da je došlo do prenosa infekcije u porodičnim uslovima od majke, a drugo dvoje novoobolelih su supružnici gde nije tačno poznato kako su se zarazili. Jako je bitno redovno nošenje maske u zatvorenim prostorima a preporuka je i na otvorenom, određivanje distance, redovna dezinfekcija ruku, radnog i prostora u kući i svuda oko nas“, kazala je dr Stankulić.

Dr Vesna Radosavljević, direktorka borskog Doma zdravlja, naglasila je da će gradski štab za vanredne situacije najverovatnije sutra usvojiti ovu odluku i proglasiti vanrednu situaciju.

Ona je apelovala na građane da poštuju mere i kazala da će inspekcijske službe to proveravati.

Kako je objašnjeno do sada je izvršeno 10 inspekcijskih kontrola koje će biti nastavljene i narednih dana a proverava se da li se poštuju naredba i odluka Vlade Srbije i kontrolišu se ugostiteljski, građevinski, trgovinski objekti a proveravaće se i da li građani poštuju sve mere.

Na Grudnom odeljenju borske Opšte bolnice trenutno je hospitalizovano 14 bolesnika od kojih je sedam pozitivno a za petoro se čekaju rezultati.

Dr Goran Joksimović, direktor bolnice, istakao je da se sve češće javlajju bolesnici sa srednje i težom kliničkom slikom i da je pravo vreme da se situacija shvati ozbiljno. S obzirom da je sezona slava, on je naglasio da nije vreme za velika okupljanja i da je na ispitu naša individualna odgovornost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar