Grafika koronavirus presek
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 298 pacijenata, a preminule su još dve osobe. Testirano je 8.249 osoba.

Dan ranije korona je potvrđena kod 353 osobe, uz dva smrtna ishoda, 11 pacijenata na respiratorima i 388 u bolnici.

***
Uvođenje treće doze vakcinacije je potrebno, ali je pre svega neophodno nastaviti kampanju vakcinisanja prvom i drugom dozom vakcine protiv kovida 19, i njome obuhvatiti što veći procenat ljudi starijih od 12 godina, ocenili su sručnjaci u Srbiji.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je na panelu o potrebi uvođenja treće doze vakcine protiv koronavirusa da se zalaže za to, i da tu treću dozu primarno dobiju osetljivije kategorije punoletnog stanovništva – starija populacija i hronični bolesnici.

„Mi smo kao zemlja napravili veliki posao pre osam meseci nabavkom velikih količina vakcina, jedini smo u svetu ponudili četiri vrste vakcine i za svaku pohvalu je bila ta nabavka, mada ne znamo pod kojim je to uslovima urađeno. Ali, sramno smo omanuli kada je reč o obuhvatu“, rekao je Radovanović i dodao da je Srbija sada u dnu evropske liste po broju vakcinisanih.

***

Docent Medicinskog fakulteta u Beogradu Emina Milošević rekla je da je u ovom trenutku reproduktivna moć delta soja virusa veća od prethodnih sojeva, i tolika da jedna osoba u proseku zarazi sedmoro drugih.

„Posledica toga je da je prag za dostizanje kolektvnog imuniteta sada podignut na viši nivo. Znači, ako računamo na osnovu trenutnih karakteristika epidemije, obuhvat vakcinacije mora da bude 90 odsto, i to ne punoletnih nego celokupne populacije, da bismo dostigli kolektivni imunitet“, objasnila je Milošević.

***

Korona nas je, prema zvaničnoj statistici koštala više od 7.000 života. Bez dileme, ta cifra je daleko veća, čak je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar priznao da je ta statistika neprecizna i da se sa koronom povezuje više od 10.000 smrti.

U međuvremenu, Republički zavod za statistiku izneo je podatke koji govore ne samo o većem broju umrlih, nego i o kraćem životnom veku u prošloj godini korone – 2020.

Prema rezultatima Tablica mortaliteta za 2020. (RZS), nakon izbijanja pandemije KOVID-19, ukupno očekivano trajanje života u 2020. palo je na 74,2 godine, odnosno niže je za 1,5 godina u odnosu na 2019.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar