Podeli:

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić potvrdio je za Nova.rs da je Hrvatska pooštrila uslove za ulazak naših i građana zemalja koje nisu članice EU na njenu teritoriju. Od jutros se zahteva negativan test na koronavirus ili karantin od dve nedelje.

Tatjanu Suslov rano jutros je na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo dočekala neprijatna vest – ukoliko želi da uđe u Hrvatsku, morala bi da ode u karantin, ili da uradi PCR test i čeka nekoliko dana na rezultate.

“Ne bi mi bilo krivo da nisam uredno proverila u njihovoj Ambasadi pod kojim uslovima može da se uđe u zemlju. Ispostavilo se da nigde nije mogla da se dobije prava informacija o novim uslovima za ulazak u Hrvatsku, ni sa njihove ni sa naše strane”, ispričala je Tatjana za Nova.rs.

“Hrvatska je od jutros aktivirala meru po kojoj za građane svih trećih zemalja, uključujući tu i Srbiju, važi mera samoizolacije od 14 dana, ukoliko uđu i žele da borave u Hrvatskoj.

Jedino, ukoliko se poseduje PCR test ne stariji od 48 sati, mera samoizolacije se smanjuje na 7 dana”, rekao je ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić za Nova.rs, a povodom informacija koje smo dobijali od čitalaca tokom prepodneva, da nisu mogli da uđu u Hrvatsku.

Rasim Ljajić Foto: NOVA S

“Tranzit kroz Hrvatsku je i dalje slobodan, ali će provere biti rigoroznije. Putnici koji tranzitiraju smeju se zadržati u Hrvatskoj najviše 12 sati i kod sebe imati dokument kojim dokazuju da u zemlji u koju idu imaju prijavljeno prebivalište”, potvrdio nam je ministar Ljajić.

Podsetimo da je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš juče  izjavio da će ta zemlja pooštriti kriterijume za ulazak, ne precizirajući kada će ta odluka stupiti na snagu.

On je dodao da mere samoizolacije odnosno karantina neće važiti za hrvatske državljane iz BiH, opet ne ulazeći u to da li će isti tretman imati i oni koji imaju dvojno srpsko i hrvatsko državljanstvo.

Nove mere na snazi u Hrvatskoj

Hrvatska je, inače, generalno pooštrila mere zaštite, pošto je ocenjeno da se u toj zemlji pogoršava epidemiološka situacija. Danas je usvojena odluka o obaveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima, koja stupa na snagu u ponedeljak, 13. jula, kao i mere koje moraju da sprovedu organizatori okupljanja kojima prisustvuje više od stotinu ljudi.

Odluka o obavezi nošenja maski u Hrvatskoj Foto: Printskrin: civilna-zastita.gov.hr

U Hrvatskoj za sada ima 1.038 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, na bolničkom lečenju su 104 osobe, dok je na respiratoru četvoro kovid pacijenata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar