Foto: N1

"Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, od danas ulaz u krug čačanske bolnice biće onemogućen svima, osim zaposlenima, trudnicama, kao i pripadnicima vojske i policije", kaže za portal Nova.rs izvor iz Opšte bolnice Čačak.

„Ovakav sistem rada se odnosi i na pojedina odeljenja, pa u skladu sa tim na hiruškom će se obavljati hitne intervencije i HPP maligniteti“, ističe naš sagovornik i dodaje da se operativni zahvati koji nisu hitni – odlažu do daljeg.

Pročitajte još:

Kako je ranije izjavio v.d. direktora čačanske bolnice dr Miroslav Sretenović, sa povećanjem broja pacijenta ova zdravstvena ustanova će, najverovatnije, biti vraćena u kovid sistem, kao što je slučaj sa grudnim odeljenjem, a respiratorni centar je na odeljenju palijative.

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid paviljone, po poslednjim informacijama, hospitalizovano je 39 pacijenata. U minulom danu primljeno je devet lica, otpusta nije bilo, a jedan oboleli je prebačen u Klinički centar Kragujevac.

„U Domu za stare „Vinijum“, koji se nalazi nadomak Čačka u selu Kačulice, za sada, nema zaraženih korisnika, budući su bili u kontaktu sa doktorkom koja je inficirana Kovidom-19″, kazao je za portal Nova.rs direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aksentije Tošić.

On je precizirao da su brzi testovi urađeni svim licima u toj ustanovi, a PCR za 25 korisnika koji su imali naznake virusa, kao i kompletnom medicinskom i nemedicinskom osoblju.

„Nijedna osoba nije zaražena, a mi ćemo pratiti situaciju i dalje, i ništa nećemo prepustiti slučaju“, navodi Tošić i napominje da je u domu smešteno između 70 i 80 starijih lica.

Inače, od početka epidemije u ovoj ustanovi nije evidentiran nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Kada je u pitanju situacija u Opštoj bolnici Čačak, imali smo petoro zaraženih zdravstvenih radnika, odnosno lekara. Međutim, njih dvoje su izlečeni, pa ih je sada troje“, precizirao je doktor.

„Od prispelih rezultata uzoraka iz referentnih laboratorija, prisustvo koronavirosa u nedelju je potvrđeno kod kod 26 osoba iz Čačka i dve iz Ivanjice. Međutim, čekamo analize za žitelje Gornjeg Milanovca koji su testirani“, naveo je Tošić.

On je, ujedno, apelovao na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima, nose maske i održavaju prostornu distancu.

„Molim ljude da budu savesni jer je to jedini način da sačuvaju zdravlje, a time će zaštiti i kompletan zdravstveni sistem“, zaključio je dr Tošić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar