Foto:EPA-EFE/MARTA PEREZ

Strani državljani od danas, 7. juna u Grčku mogu da uđu i sa takozvanim brzim antigenskim testom. Tu odluku donele su danas zdravstvene vlasti u Grčkoj.

Međutim, rezultat brzog testa priznaće se samo ako je unet u digitalni sertifikat koji je odobrila EU.

Dakle, uslov je da elektronski sertifikat bude izdat od referentne ustanove iz zemlje iz koje se dolazi. Da li će to važiti i za građane Srbije ostaje da potvrde naše referentne ustanove.

Građanima Srbije od 12. maja dostupan je digitalni zeleni sertifikat, odnosno objedinjena digitalna potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv korone i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Bugarska je, naime, saopštila da njhov zdravstveni informacioni centar, trenutno nije spreman za izdavanje takvog sertifikata i da će biti spremni od 15 juna.

Za ulazak u Grčku srpskim državljanima i dalje je potrebno da predhodno popune elektronski obrazac prijave – PLF, preko sajta www.travel.gov.gr , najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku, zatim dokaz o imunizaciji i to u formi potvrde vakcinacije bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako nisu vakcinisani, moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ukoliko su preboleli koronavirus, treba da daju na uvid potvrdu da su bolovali od kovida u periodu od 2 do 9 meseci pre dolaska. To potvrđujue tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim im je virus dijagnostikovan.