Lazar Stefanovic
Lazar Stefanović Foto:N1

Izjave koje zvaničnici daju o stanju u domovima za decu i mlade u Srbiji nakon poseta tim ustanovama nisu zaključci nego paušalne i površne ocene, kaže pravnik i spoljni saradnik Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom Lazar Stefanović.

“To nisu zaključci, za mene je to jedna vrsta medijskog kriznog menadžmenta, zato što su se nadležni našli nekako ugroženim”, rekao je Stefanović u Danu uživo na N1.

Posete funkcionera ustanovama za decu i mlade ne izgledaju kao da su nenajavljene i ogromna je razlika između onoga što ti zvaničnici rade i monitoringa ljudskih prava, dodao je Stefanović.

On navodi i da se Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI), koja je objavila izveštaj “Zaboravljena deca Srbije”, obavezala da ne objavljuje imena ustanova u kojima je obavila monitoring.

“Ne bi bilo protivzakonito generalno objaviti imena ustanova u kojima je vršen monitoring, to bi trebalo da bude javno zapravo”, rekao je on.

Kaže da su prethodni izveštaji drugih organizacija sadržali ne samo imena ustanova, nego i fotografije.

“MDRI-ju je bilo uskraćeno objavljivanje ovih fotografija, a sada vidimo da ministarka (Darija Kisić Tepavčević) i gospodin (Igor) Mirović te fotografije objavljuju”, rekao je Stefanović.

Upitan o izjavi bivšeg ministra nadležnog za socijalna pitanja Rasima Ljajića da su isti problem i slični izveštaji dočekali njega pre 14 godina, i da su izveštaji bili zlonamerni, Stefanović kaže da je ta izjava kontradiktorna.

“Mislim da je građanima jasno da ta izjava nije dobro argumentovana. Ljudska prava dece sa invaliditetom su ista sada kao i pre pet ili devet godina, a situacija u domovima se nije menjala radikalno pa zato izveštaji mogu da liče jedni na druge. To govori o problemu nedovoljnih reformi a ne o zlonamernosti MDRI”, rekao je on.

Stefanović podseća na izveštaje UN i Komiteta protiv torture Saveta Evrope koji su takođe konstatovali probleme u odnosu prema osobama sa smetnjama u razvoju u Srbiji.

Na pitanje da li radi stručna grupa Ministarstva za rad i Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, Stefanović odgovara da taj tim zapravo ne postoji.

On kaže da je u razgovoru njegovih koleginica iz MDRI sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević dogovoreno da se takav tim napravi, ali su one potom iz medija saznale da je tim već formiran.

Monitoring koji sprovodi MDRI zajedno sa organizacijom Disability Rights International (DRI) ima vrlo rigoroznu metodologiju i vrlo rigirozan način odabira učesnika u timovima, ističe Stefanović.

“Ono što sam ja video, tim o kom sam pročitao u medijima, ne bi ispunjavao takve uslove”, rekao je on.

Kako je prošle nedelje objavljeno u medijima, u timu su ministarka Kisić Tepavčević i ministri Zlatibor Lončar, Ratko Dmitrović, zaštitnik građana Zoran Pašalić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad Stana Božović, kao i pomoćnice ministarke za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica i za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Stefanović kaže da mu se čini da je MDRI odlučio da “stane na loptu” i da se sa Ministarstvom razgovara o konkretnim koracima koje treba preduzeti što pre.

“Trenutno je u proceduri pisanje strategije deinstitucionalizacije i mislimo da je ovo pravi momenat i pravo mesto u kom MDRI može najviše da doprinese”, rekao je.

On je naveo i da se često priča o dodatnom ulaganju u institucije, a ono što je zapravo potrebno je ulaganje u podršku porodici.

“Apsolutno bi bilo neprihvatljivo reformu ovog sistema shvatiti na taj način da treba ulagati u infrastrukturu institucija”, rekao je Stefanović.

BONUS VIDEO: Milan Popović i Severina na sudu zbog starateljstva nad sinom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar