Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predviđanja epidemiologa da Srbiju do jeseni očekuje i dnevno nekoliko hiljada zaraženih novim sojem koronavirusa omikronom BA.5, se obistinjuju, jer broj novootkrivenih već prelazi 1.000. Prema rečima lekara, ovo je najgori soj omikrona do sada, a u kovid bolnicama je sve više obolelih, uglavnom pacijenata starijih od 65 godina, kojima lekari preporučuju da što pre prime četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19.

Pročitajte još:

Na udaru novog, sedmog talasa koronavirusa su ponovo stariji građani, kod kojih se najčešće javljaju komplikacije i neophodna im je hospitalizacija.

“Imamo blagi porast obolelih, ležwćih pacijenata u poslednjih 10 dana, ali u ambulanti je mnogo više pregleda. Klinička slika je međutim onakva kakvu viđamo u poslednjih dva meseca. To su pacijenti koji imaju komorbiditete i kovid nije njihova primarna bolest. Od 33 pacijenta, samo je troje sa pneumonijama, a na respiratoru je samo jedan pacijent. Većina ima 65 i više godina. Imamo jednu pacijentkinju od 38 godina i još dvoje mlađih od 60. Pre mesec dana imali smo od 15 do 20 pacijenata, ali sada broj polako raste” kaže za Nova.rs prof. dr Boris Đinđić, načelnik poluintenzivne nege kovid bolnice Kruševac, koja ima kapacitet od 500 postelja.

Takođe, u kovid bolnici u Batajnici je do nedavno bio samo jedan intubirani pacijent.

“Malo je onih sa teškom kliničkom slikom. Situacija je stabilna i mirna, nema mesta panici“, izjavila je nedavno dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka bolnice u Batajnici.

Kovid bolnica Batajnica
Tatjana Adžić Vukićević Kovid bolnica Batajnica Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Povodom velikog skoka zaraženih omikronom BA.5 oglasio se međutim i poznati srpski pulmolog dr Srđan Lukić, koji radi u Sloveniji, a njegove tvrdnje ne ukazju na stabilnu situaciju. On je naime, na svom Tviter nalogu, napisao da je omikron BA.5 – najgori omikron do sada.

„Omikron BA.5 soj postaje dominantan. Izgleda da je najgori omikron do sada, antigenski se dosta razlikuje od BA.1 varijante, za koju vakcine tek treba da stignu i ne znamo koliko će biti efikasne protiv BA.5. Virus mutira brže od proizvodnje novih vakcina“, objavio je Lukić.

Podsetimo, u ponedeljak je, prvi put od sredine aprila, registrovano više od 1.000 novozaraženih u jednom danu, čak 1.260 pacijenata. Zbog “hroničnog” rasta zaraženih iz dana u dan, lekari apeluju da se ponovo uvede obavezno nošenje maski na javnom mestu, a posebno u zatvorenim prostorijama i u zdravstvenim ustanovama.

Simptomi kovida se menjaju Foto: EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

“Mlađe osobe koje su primile tri doze vakcine, ne moraju da primaju i četvrtu, jer oni i ako se zaraze neće imati simptome ili će biti izrazito blagi. Prema poslednjim informacijama, u kovid bolnicama uglavnom leže starije osobe, najosetljivija grupa građana. Očekujemo u narednih nekoliko meseci veliki skok novozaraženih, ali ne i veliku smrtnost od kovida” objašnjava za Nova.rs virusolog dr Aleksandra Knežević, sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Kroz sedmi talas koronavirusa, najbolje će proći oni koji su već preležali kovid, ali su i vakcinisani.

“Svakako će najbolje proći oni koji su preležali virus, ali su i naknadno vakcinisani. Problem sa onima koji ‘zakače’ svaki soj virusa, a odbijaju da se vakcinišu, je što svaka epizoda zaraze dodatno narušava zdravlje. Onaj ko je imao infekciju vuhanskim sojem, pa se dodatno prošlog leta zarazio deltom, pa onda u januaru omikronom BA.1, sad može da se zarazi omikronom BA.5, najnovijim sojem, a svako obolevanje progresivno povećava rizik od oštećenja organa. Nova varijanta kovida BA.5 dovodi do blage kliničke slike, ali postoji opasnost od oštećenja krvnih sudova sve od potkolenice do mozga” objašnjava dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On naglašava da se broj novootkrivenih udvostručuje na svakih šest dana, a novozaraženih je još više.

“Krizni štab i dalje postoji, ali oni su toliko kompromitovani, da od njih više ništa nećemo čuti. Izvesno je da vlast neće doneti nove mere, jer su odavno odlučili da se spontano prokužavamo. Zato apelujemo na ljude koji su razumni da sami sebe čuvaju, da nose maske, ne idu u gužve i da se vakcinišu” kaže dr Radovanović.

Vakcinacija u domovima zdravlja

Nakon što su vakcinalni punktovi na Beogradskom sajmu zatvoreni, četvrta doza, ali i sve ostale doze vakcine protiv koronavirusa, mogu se primiti u domovima zdravlja, ali i u TC Galerija u Beogradu.

“Svi vakcinalni punktovi rade u domovima zdravlja, a i u TC Galerija građani svakoga dana od 12 do 20 sati mogu da se vakcinišu. Interesovanje za vakcinu je veoma nisko u poslednjih nekoliko meseci, međutim sad očekujemo drastičan skok novozaraženih, pa tako i veće interesovanje za vakcinu. Za vakcinaciju nije neophodna zdravstvena knjižica, već samo lična karta. Ovaj virus ne pokazuje svoj sezonski karakter, već je aktivan tokom cele godine, pa moramo uvek biti na oprezu” kaže za Nova.rs dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i nekadašnji koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare