Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

Broj zaraženih virusom korona ponovo se povećava u zemljama EU, te preti da poremeti bezbrižnu letnju sezonu.

Kao glavni krivac za širenje virusa označene su dve podvarijante omiktona BA.4 i BA.5, koje su zaraznije od prethodnih, a registrovane su u mnogim zemljama u Evropi, uključujući i susednu Hrvatsku. Zdravstveni zvaničnici nisu izašli sa podacima da li su nove podvarijante registrovane i u Srbiji, a virusolozi su ubeđeni da ih ima i ovde „samo da još nisu laboratorijski potvrđene“.

Tome u prolog govori i podatak da je u poslednje dve nedelje počeo da raste broj zaraženih u Srbiji, da smo sa 250 došli do 587 inficiranih na dnevnom nivou. Poslednjih dana broj zaraženih značajno se povećava u Portugaliji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Danskoj, Holandiji.

I dok se povećava broj novoinficiranih, teši podatak da se ne beleži porast broja pacijenata na bolničkom lečenju i smrtnih slučajeva. Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) objavio je da su podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene u 15 posto uzoraka poslatih iz Hrvatske na sekvenciranje u evropsku laboratoriju. Dodaju da se virus sada lakše širi jer su ukinute sve epidemiološke mere, a da nove podvarijante BA.4 i BA.5 uspešnije zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom.

Virusolog Nada Kuljić Kapulica kaže da Srbija nije izuzetak i da je povećanje broja zaraženih indirektan pokazatelj da su nove podvarijante stigle i u Srbiju.

„Niko ne zna kako će dalje biti. Ono što je zabrinjavajuće je da se vurus i dalje menja i da postoji pet podvarijanti omikrona. Aktuelne su podvarijante BA.4 i BA.5. Ono što je dobro je da te podvarijante omikrona daju blažu kliničku sliku, manje je pacijenata na bolničkom lečenju, manje je na raspiratoru“, navela je Kuljić Kapulica za Euronews Srbija.

Dalje mutacije

Dodaje da će virus sigurno nastaviti i dalje da se menja, a da naučnike posebno brine kako će se te promene odraziti na ljude koji su vakcinisani i koji su preležali bolest.

„Zbog promena na delu virusa koji je zadužen da se kači za ćelije ljudskog organizma, nove podvarijante mogu da izbegnu imunitet, te se razboljevaju i vakccinisani i oni koji su do sada preležali koronu. Za podvarijante BA.4 i BA.5 je dokazano da osim što se brže šire one zaobilaze imunski odgovor te vakcina nije dovoljno efikasna da zaštiti od tih podvarijanti. Zato je pitanje šta dalje, na koji način eliminisati bolest, odnosno sprečiti da osetljive kategorije ljudi ne obole sada ponovo“, rekla je ona.

pročitajte još:

Smatra da su nove podvarijante omikrona prisutne i u Srbiji, jer su detektovani u mnogim evropskim zemljama a sezona je godišnjih odmora i putovanja te je nemoguće ostati izolovano ostrvo. I dalje je zbunjuje, kao i mnoge svetske naučnike, širenje virusa tokom toplih, letnjih dana, a poznato je da su korona virusi osetljivi na visoke temperature.

„Treba obratitiu pažnju na preventivne mere. Malo smo se opustili po pitanju kontakata. Treba paziti, nositi masku gde god su veće gužve. Sa maskama još nije gotovo“, pojasnila je ona.

U Hrvatskoj, gde su registrovane nove podvarijante virusa korona u petak je registrovano 612 novozaraženih i četiri preminule osobe.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić rekla je da se „situacija pomno prati“, ali ne isključuje mogućnost da će se aktualni porast broja slučajeva nazvati novim talasom epidemije.

„Širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 postoji mogućnost da budu inficirani i oni koji su vakinisani ili preboleli, no većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan-dva. Važno je da kronični bolesnici i dalje praktikuju epdemiološke mere i zaštitu te ih i dalje pozivamo da se vakcinišu“, rekla je Markotić u izjavi za hrvatske medije.

Brzo ćemo doći do 1.000 zaraženih dnevno

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da će Srbija vrlo brzo doći do broja od 1.000 zaraženih na dnevnom nivou. Kaže da sve ukazuje da smo na početku novog talasa, da ga je očekivao na jesen, a ne tokom leta. Dodaje da je pitanje samo koliko će da traje i kakvog će biti intenziteta.

pročitajte još:

„Sve ukazuje da smo na početku novog talasa. Očekivao sam da se pojavi na jesen, a on je stigao mnogo ranije, već u junu. To je za mene malo neočekivano. Postali smo nesmotreni, zaboravili na virus. Sa povećanjem broja zaraženih počeće da raste i broj pacijenata na bolničkom lečenju“, rekao je Petrović ranije za Euronews Srbija.

On je dodao da je virus otpotniji u spoljnoj sredini na povišenim temperaturama nego što se očekivalo, ostaje duže u vazduhu i dovodi do zaražavanja većeg broja ljudi, iako je leto.

„Povećava se broj zaraženih i u letnjim mesecima. Imali smo i pre godinu dana u sred leta talas koronavirusa. Ovo je počertak novog talasa. Ovaj period treba iskoristiti da se obavi hitna vakcinacija, svi koji su primili tri, da prime četvrtu dozu, oni koji su primili četiri da prime petu dozu. Ima vakcina, preteklo je dosta. Važno je da se vakcinišu hronični bolesnici, stariji od 60 godina“, naveo je on.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović izjavio je da će se korona „sasvim sigurno vratiti“, da će leto „potpuno usložniti“ situaciju i da početkom jula očekuje novi talas, ali da „niko živi ne zna“ u kakvom obliku.

Sazdanović je za RTS rekao da je virus toliko mutirao da klinička slika više nije toliko jaka kao što je bila i ocenio da je to „srećna okolnost“. Dodao je da ostaje pitanje koliko će biti zaraženih, hospitalizovanih i na intenzivnoj nezi.

***

Bonus video: Modaliteti korone – Iako zarazniji od delte, omikron ima blaže simptome

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare