Neda Maletić, Obrenovac, sistem za odbranu od poplava
Neda Maletić Foto: N1

Sedam godina od katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, Obrenovac, koji je tada bio i najviše ugrožen, dobio je savremeni sistem za odbranu od poplava. Zahvaljujući pomoći Evropske unije, radovi koji su izvedeni u okviru projekta "Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava", obuhvatili su mesta koja su bila najviše pogođena poplavama 2014. godine: Valjevu, Svilajnac, Paraćin, Obrenovac i Surčin.

Pročitajte još:

Najvažnije aktivnosti koje je projekat sproveo na području Obrenovca i Surčina obuhvataju čišćenje i uređenje kanala, kao i rekonstrukciju pumpnih stanica i njihovo priključivanje na sistem SCADA, koji omogućava daljinsku kontrolu i upravljanje pumpnim stanicama iz kontrolnog centra u Srbijavodama.

U slučaju velikih padavina i nadolaska velike količine vode, veoma je važno tu vodu usmeriti izvan naselja i prebaciti je u postojeće rečne tokove. Tome služe sistemi kanala koji vodu prikupljaju i pumpnih stanica koje vodu iz kanala prebacuju u korita reka Save i Kolubare.

„Što se tiče infrastrukture za obnovu od poplava, više od 26 lokacija, zapravo 26 lokacija u čijoj obnovi je učestvovala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima učestvovala, zajedno sa kolegama iz Srbijavoda, je obnovljeno na području Obrenovca ukupne vrednosti milijardu i 780 hiljada dinara. Uvek smo se trudili da idemo jedan korak više ka prevenciji. Znači objekti su obnovljeni na taj način da predstavljaju dodatnu zaštitu od dolazećih velikih voda jer klimatske promene ne možemo zaustaviti ali možemo umanjiti štetu koju one izazivaju“, rekla je Neda Maletić, pomoćnica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici naveo je da Obrenovac ima vrhunsku opremu i odličan sistem koji pomaže da se predvidi kada dođe do ovakvog događaja i da može što brže da se reaguje i da se spasu ljudi.

„Mnogo više pažnje sada se ulaže u samu prevenciju u čitavoj Srbiji. Jako se puno planira i smatram da je bolje da se radi na prevenciji jer je to mnogo bolja investicija nego da se kasnije mora reagovati i da se sređuju stvari koje su se desile“, naveo je Fabrici.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar