Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Alarmantni podaci brojnih istraživanja u svetu pokazali su da se starosna granica obolelih od različitih vrsta raka spušta, što je jedan od razloga zbog čega će Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) omogućiti pacijentima, koji se bore sa malignim bolestima, da zamrznu svoj reproduktivni materijal o trošku osiguranja, kako bi po završetku lečenja imali priliku da se ostvare kao roditelji. 

“Oboleli od malignih bolesti moći će da zamrznu jajne ćelije i spermatozoide ili embrione, o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, a to sve pre početka lečenja od kancera. Ovo pravo imaće žene do 40 godina starosti i muškarci do 50 godina, koji nemaju metastaze i mogu se lečiti hemioterapijom”, kažu u Fondu.

Pacijenti koji se odluče na ovaj potez mogu biti samo oni koji nemaju već zamrznute reproduktivne ćelije i nemaju dete, kao i oni koji nemaju zamrznute embrione i nemaju dete u postojećoj zajednici.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Takođe, ovim pacijentima, kao i obolelima od kancera koji su ranije o svom trošku zamrzli reproduktivni materijal, omogućeno je pravo na vantelesnu oplodnju o trošku RFZO pod uslovima koji inače važe za VTO”, naglašavaju u Fondu.

Naime, prema istraživanju objavljenom u “Journal of the National Cancer Institute”, u Sjedinjenim Američkim Državama, stopa oboljevanja od karcinoma debelog creva i rektuma, koji su među najčešćim kancerima u Srbiji, poslednjih godina je u opadanju kod starije populacije. Alarmantan je, međutim, podatak da brojke mlađih obolelih osoba beleže rast. Istraživači Američkog društva za rak analizirali su detalje iz 490.000 slučajeva raka debelog creva i došli do podataka da su osobe koje su imale 20 ili više godina, rođene u periodu od 1974. do 2013. godine, bile u dvostruko većem riziku od raka debelog creva i četiri puta većem riziku od raka rektuma, u odnosu na one rođene 1950. godine.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, rak u Srbiji godišnje odnese oko 20.000 života, dok se istovremeno u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti.

Pročitajte još:

Srbija je, prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, zemlja sa srednjim rizikom obolevanja (na 12. mestu od 40 evropskih zemalja) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi – na drugom mestu odmah iza Mađarske.

Najviše ljudi oboleva od raka pluća, dojke i debelog creva i ove tri vrste čine jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca u Srbiji i čini 14,5 odsto svih novih slučajeva raka i više od petine svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena – čini četvrtinu svih novootkrivenih slučajeva raka i vodeći je uzrok smrti od raka (15 odsto).

BONUS VIDEO: intervju dr Milan Žegarac direktor Instituta za onkologiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar