Foto: Shutterstock

U Srbiji svake godine više stotina žena zamrzne jajne ćelije, iz zdravstvenih, ali i iz socioloških razloga. Ovu intervenciju moguće je uraditi u gotovo svim privatnim ginekološkim klinikama u zemlji, a prema rečima lekara, zahvat najčešće rade žene posle 35. i 40. godine, koje još nemaju partnera, a jednog dana bi želele decu.

„Ova intervencija radi se iz dva razloga. Prvi je sociološki i podrazumeva žene koje nemaju partnera ili su posvećene karijeri, a prešle su 30 ili 35 godina, a žele jednog dana da imaju decu. Preporuka je međutim da žene, ukoliko to žele, zamrznu svoje jajne ćelije do 35. godine života. Kad su mlađe imaju veći broj, ali i bolji kvalitet jajnih ćeija, pa je i verovatnoća da će jednog dana kad se budu odmrzavale, većina preživeti i biće osposobljene da daju kvalitetan embrion. Nažlost, mnoge žene javljaju se tek sa 40 godina, a najčeše navode da je razlog to što nemaju partnera, pa hoće da zamrznu jajne ćelije, dok ih još uopšte imaju. Prihvatamo to da uradimo na klinici, ali im naglasimo da to nije idealna situacija jer će imati mali broj ćelija koje nisu dobrog kvaliteta, pa ne možemo da budemo sigurni da će preživeti“ objašnjava za Nova.rs prof. dr Eliana Garalejić, ginekolog i stručnjak za vantelesnu oplodnju.

Žene do 35. godine u Srbiji zamrznu 20 do 30 jajnih ćelija.

„Samo tako postoji realna verovatnoća da će postati majke jednog dana kad budu imale partnera. Procedura počinje pregledom, potom žena mora da uradi određene analize i da potpiše saglasnost. Pre toga se ulazi u proceduru kao za vantelesnu oplodnju. Ona dobija hormonske injekcije da bi stimulisali jajnik da se razvije veći broj folikula, da bi se dobio veći broj ćelija. Prvo zamrzavanje žene plaćaju uglavnom u periodu od pet godina“ navodi profesorka Garalejić.

Drugi razlog za zamrzavanje jajnih ćelija je medicinski indikovan, uglavnom kod žena koje imaju malignu bolest.

„Žene, ali i muškarci, koji imaju malignitet, zamrzavaju jajne ćelije i spermatozoide. Muškarac koji ima karcinom testisa recimo, može ostati bez spermatozoida kada završi sa hemioterapijama. Takođe žene, koje se spremaju na zračenje, radio ili hemioterapiju, često prethodno zamrznu svoje jajne ćelije“ kaže prof. dr Garalejić.

Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ kaže za Nova.rs da je zamrzavanje jajnih ćelija posle 30. godine bacanje para i da nema nikakvog smisla.

„Često nas zovu žene da se raspitaju gde da zamrznu jajne ćelije. Uputimo ih na klinike, ali i naglasimo da zamrzavanje jajnih ćelija nema maltene nikakvog smisla ako imaju više od 30 godina. Idealno bi bilo da ih sa 25 zamrznu, ali se uvek sete posle 30., 35., a mnoge i posle 40. godine, kada ćelija skoro i da nema. Sa 25 godina bilo bi dovoljno da zamrznu 10 do 15 ćelija, koje su kvalitetne, a sa 35 im treba 50 ćelija, zbog lošeg kvaliteta. Da bi žena sa 40 godina zamrzla 30 ćelija, treba da ide na mnogo stimulacija, a opet je mala verovatnoća da će uspeti. Skoro nam se javila članica koja je zamrzla jednu jajnu ćeliju, a ima 39 godina. Ona će plaćati narednih nekoliko godina možda, da joj čuvaju tu ćeliju, a veliko je pitanje šta će sa njom moći da uradi kasnije“, naglašava Jovanović.

U Srbiji je neophodna edukacija mladih žena.

„Kod nas se malo govori o zamrzavanju reproduktivnih ćelija, a postoji potreba da se te stvari znaju i da se mladim ženama objasni šta to znači. To što žena ima ciklus sa 50 godina, ne znači da može da ostane u drugom stanju, to se dešava, ali jako retko. Kad se desi da jajne ćelije nisu kvalitetne i da ne može doći do trudnoće, žene dožive veliko razočarenje. Dale su mnogo novca, a to je i psihološki teško jer su one sve vreme računale na te ćelije, i dugo su čekale“, kaže Jovanović.

BONUS VIDEO: Dr Sonja Lazarovska Tajna uspešnosti vantelesne oplodnje u Pragu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar