Požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda u periodu od 13.00 do 14.00 časova koncentracije zagađujućih materija u vazduhu koje se mogu dovesti u vezu sa požarom koji se dogodio u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu su na uobičajenom nivou za ovo doba godine.

Vazduh je ocenjen kao dobar na mernim stanicama Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun-Tošin Bunar, Zemun-Ugrinovačka, Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo.

Koncentracija suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO, koje se mogu dovesti u vezu sa požarom nalazi se na nivou koji je uobičajen za ove lokacije u ovo doba godine, navodi se na sajtu zavoda.

Požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Isti rezultati su zabeležni i u periodu od 11 do 13 časova.

Pored Gradskog zavoda za javno zdravlje i Agencija za zaštitu životne sredine radi merenja i nastavljaja da prati razvoj situacije zajedno sa drugim nadležnim službama.

Nečelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha pri GZJZ Andrej Šoštarić rekao je ranije danas za Tanjug da su ekipe te ustanove na terenu i da prate koncentracije zagađujućih materija na lokacijama koje se nalaze u zoni uticaja požara na Novom Beogradu.

On je rekao da su čestice zagađajućih materija u padu, ali da građani ipak treba da budu na oprezu ukoliko borave napolju i da je preporuka da nose zaštitne maske.

PROČITAJTE JOŠ

Šoštarić je istakao da ne postoji trenutno direktna opasnost po ljudsko zdravlje, ali da će se sačekati sa konačnim rezultatima, kao i da javnost može da se informiše na sajtu Beoeko i na sajtu Zavoda o kvalitetu vazduha.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar