Miljko Ristić / Foto: Vesna Lalić

"Virus korona uništava organe do potpune neprepoznatljivosti, čak više nego zloglasna gangrena, pa je posle njegovog smrtonosnog pohoda kroz ljudsko telo i iskusnim obducentima teško da razaznaju tip tkiva" - ovako je za "Novosti" kardiolog prof. dr Miljko Ristić objasnio kako su nakon obdukcije izgledala tela umrlih od kovida 19. Problem je samo što se te obdukcije izgleda - nisu ni dogodile.

Ristić je za „Novosti“ rekao da je urađeno 17 obdukcija preminulih od kovida, koje su, po njegovim rečima radili obducenti na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

„Obdukovani pacijenti nisu imali druge bolesti zbog kojih bi kod njih kovid imao tako tešku sliku, s izuzetkom hipertenzije u nekim slučajevima, koju ovde i ne možemo posmatrati baš toliko fatalno, s obzirom na to da je u Srbiji ima svaki drugi odrasli. Njihovi organi: pluća, srce, jetra, bubrezi, toliko su uništeni da obducenti da nisu znali sa kojim preparatom rade, uopšte ne bi prepoznali“, rekao je tada Ristić.

Profesor dr Slobodan Savić, Foto:Privatna arhiva

Na ovo je reagovao dr Slobodan Savić, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je na svom Fejsbuk profilu napisao da smatra „da je neophodno da javno izrazi osnovanu sumnju u istinitost navedenih podataka“, jer je od svojih kolega iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobio podatak da 17 obdukcija umrlih od kovida-19 nije rađeno u njihovoj ustanovi, „pa stoga ne može da bude tačno ni sve ono što je navedeno o životnom dobu umrlih, brzini njihovog umiranja i ustanovljenim obdukcionim nalazima“.

U medijima se juče na više mesta pojavila izjava penzionisanog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu,…

Posted by Prof Slobodan Savić on Среда, 15. јул 2020.

„Praktično je nemoguće da tri obducenta iz Instituta za patologiju radi 17 obdukcija umrlih od kovida-19, a da niko od njihovih kolega za to ne zna. Mišljenja sam da bi u cilju objektivnog informisanja javnosti, koja je zbunjena i zabrinuta zbog ove vesti, rukovodilac Instituta za patologiju morao što pre javno da demantuje ili potvrdi navode iz izjave prof. Miljka Ristića.

Ako je on bio u pravu, u šta opravdano sumnjam ili ako on to nije izjavio, spreman sam da mu se javno izvinim. U suprotnom, mislim da je i profesionalna i moralna dužnost prof. Miljka Ristića da javno obznani netačnost svoje izjave, jer je u ovo vreme aktuelnog opšteg nepoverenja u zvanične informacije to bilo samo dolivanje ulja na vatru. Odgovornost za plasiranje nepouzdanih informacija mogu samo da pomenem jer je to kod nas odavno i nažalost zaboravljena kategorija“, napisao je prof. Savić.

Foto: N1

Nakon toga se oglasio i Institut za patologiju Medicinskog fakulteta, odnosno, prof. dr Duško Dunđerović, v.d. upravnika te institucije, koji je za „Sputnjik“ rekao da ove obdukcije uopšte nisu rađene „jer za to ne postoje uslovi“.

Dunđerović je za „Sputnjik“ rekao da je početkom godine, kada se virus korona tek pojavio kod nas, Institut za javno zdravlje „Batut“ dao preporuku da se obdukcije preminulih od kovida 19 ne rade iz epidemioloških razloga, ali i zbog nedovoljne opremljenosti ustanova. Kako je rekao, nijedna ustanova u Velikoj Britaniji, a kamoli u Srbiji, nema uslove da bezbedno obavi obdukciju preminulih od kovida 19.

A posle ovoga, ponovo se oglasio i dr Ristić, rekavši da je podatke o obdukcijama našao na – Internetu.

Miljko Ristić / Foto: Nemanja Jovanović

„Sve ono što sam rekao samo sam preneo iz sredstava javnog informisanja. Uđite na sajt, ne znam tačno kako se zove, ja sam našao kada sam ukucao ’kovid infekcija i obdukcija‘. Naći ćete izveštaj sa Medicinskog fakulteta, Patoanatomskog instituta u Beogradu sa imenima i prezimenima doktora koji su to radili. Uđite na taj sajt. Na taj sajt može da uđe svako. Ja sam ušao zato što preturam po sajtovima i našao sam tu informaciju“, rekao je Ristić za „Sputnjik“, dodajući da na tom sajtu ima svih podataka o obdukovanima, od godina do zanimanja.

 

Na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba, premijerka Ana Brnabić kazala je da nema informacije u vezi sa pomenutim obdukcijama, ali da, kako je rekla, one moraju da budu u skladu sa medicinskim protokolima.

Najavila je da će zamoliti Ministarstvo zdravlja da saopšti više informacija na ovu temu.

Imunolog Srđa Janković naveo je da postoje jasne indikacije za sudsko-medicinski postupak i procedura koja nalaže obdukcije i rekao da ne veruje da je promenjena procedura.

On napominje da je cilj obdukcije utvrđivanje okolnosti u kojima je nastupila smrt, a da o obdukcijama odlučuje sudska instanca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare