Foto: Nova.rs

Nakon četvorogodišnjeg kašnjenja u donošenju Nacionalne stambene strategije, Ministarstvo građevinarstva je od 20. decembra do 10. januara dalo na javni uvid Predlog nacrta tog dokumenta. Buduća strategija predstavlja desetogodišnji plan onoga što će Srbija da radi u poboljšanju oblasti stanovanja. Iz Inicijative A11 i Ministarstva prostora poručuju da javna rasprava traje kratko i da predlozi ne nude konkretna rešenja za nagomilane probleme.

Uoči Nove godine, Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture je rešilo da građanima omogući javni uvid u Predlog nacrta Nacionalne stambene strategije. Dokument je 20. decembra objavljen na sajtu ministarstva i biće dostupan sve do 10. januara.

„Sam taj kratki rok od 20 dana usred sezone godišnjih odmora i praznika je takav da ne ostavlja dovoljno prostora ni građanima, ni udruženjima građana, ni stručnoj javnosti da ustvari da relevantne predloge i inpute za samu strategiju – kako bi ona bila bolja i kako bi ona bila u interesu svih građana i ostvarivanja prava na stanovanje“, navodi Danilo Ćurčić, iz Inicijativa A11.

„Deluje da je strategija isuviše blaga, isuviše neambiciozna i fale joj brojna rešenja, tako da ne deluje da će ona napraviti neku strukturnu promenu u stambenom sektoru“, smatra Jovana Timotijević iz organizacije „Ministarstvo prostora“.

Stategija bi, inače, trebalo da ponudi desetogodišnji plan poboljšanja stanovanja u Srbiji. Sagovornici su saglasni da predloženom nacrtu fale ključne stvari i da za socijalno ugrožene i beskućnike nije ponuđeno rešenje.

„Što u stvari govori o tome da neće ni biti napora da se bilo šta promeni u čitavoj oblasti. Rast cene zakupa, rast cena kvadrata za one koji kupuju, rešenja stambena koja su takva da neke grupe izvlačite pa za njih pružate bolje uslove dok za druge ne pružate kao što je recimo sa pripadnicima službi bezbednosti koji imaju jako povoljne uslove za rešavanje stambenih potreba, a niko drugi nema, zanemarivanje najugroženijih, beskućnika, socijalno ugroženih i slično – to su sve stvari kojima se nismo bavili i nećemo se bavi i koje u suštini za narednih 10 godina mogu samo da dodano eskaliraju“, napominje Danilo Ćurčić, a prenosi N1.

„U ovoj strategiji jedna od mera jeste da se obezbeđuju dodatni stanovi u javnoj svojini koji se onda dalje prodaju. To je jedna praksa države koja traje već godinama i koja je izuzetno loša, upravo zbog toga zato što je to važno da predstavlja alternativu tržištu stanova. Mi imamo stambeni fond koji se, em nedovoljno uvećava, em se dalje prodaje i prelazi u privatnu svojinu“, dodaje Jovana Timotijević.

Kako bi stručna javnost dobila priliku da se uključi u javnu raspravu, iz Inicijative A11 i Ministarstva prostora kažu da bi Vlada Srbije trebalo da povuče predlog nacrta strategije i da naknadno odredi novi rok – kako bi građani i svi zainteresovani mogi ravnopravno da učestvuju u konsultacijama.

Bonus video – Rasprava o muralu Ratku Mladiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar