Željko Veljković, emisija Pregled dana
Željko Veljković Foto: Newsmax Adria

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da "oštro osuđuje crtanje mete novinaru 'NewsMax Adria' televizije Željku Veljkoviću", kao i "poplavu uvreda i pretnji putem društvenih mreža, nakon što je televizija "Pink" o njemu emitovala prilog 19. juna".

U saopštenju se navodi da su „u samom prilogu (TV Pink) njegove rečenice izvađene iz konteksta“, te su se „vrtele one koje je u emisiji „Pregled dana“ 18. juna spomenuo Srebrenicu i zločine nad Albancima“.

Veljković je za NUNS izjavio da „sve što se dogodilo šalje jasnu poruku države – u laž treba da verujemo, a istina je opasna“.

„Gotovo istovremeno vlast i njeni mediji plasirali su očiglednu i lako proverljivu laž da je Crna Gora sve Srbe i Srbiju optužila za genocid, a meni poručili da se istina mora platiti pretnjama, uvredima i provlačenjem kroz ružičasto perje i katran. Moj uvod u Pregled dana bio je jasan – zločini su se dogodili, ratni profiteri postoje, ali i jedni i drugi imaju svoja imena i isključivo ličnu odgovornost“, izjavio je Veljković a prenosi NUNS.

NUNS napominje da novinari „imaju pravo da se slobodno izražavaju, stoga imaju i obavezu da govore istinu, te da spominjanje Srebrenice, kao najmračnijeg trenutka naše istorije, nikako ne sme da bude uslovljeno ignorisanjem i prećutkivanjem“.

„Medijski radnici se često zastrašuju zbog pominjanja tog dogadjaja, budući da su dva međunarodna suda (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde) saopštila da je u tom mestu počinjen genocid“, navodi NUNS.

NUNS navodi da će slučaj napada na Željka Veljkovića registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare, kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i o njemu obavestiti međunarodne organizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar