Reporteri bez granica, novinari, novinar, reporter
Ilustracija Foto: Shutterstock

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pokrenulo je akciju "Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima" u kome će se, na primerima iz svakodevne prakse, ukazivati političarima kako da se ponašaju prema novinarima.

Kampanja će trajati naredne dve nedelje, kada će se svakodnevno objavljivati crteži Marka Somborca koji će na šaljiv način prikazivati situacije.

Vodič je zamišljen kao uputstvo kako političari treba u datim situacija da se ponašaju, a kako se zaista ponašaju. Kod svakog primera naveden je i odgovarajući član član Zakona o informisanju. Vodič se ne odnosi samo na političare, poslanike, vladajuće stranke, već na sve političare u Srbiji, kako bi, zapravo, morali da se ponašaju prema novinarima.

Ujedno, narednih dana će izaći Vodič kao brošura sa crtežima i članovima Zakona koji će se podeliti svim odborničkim grupama u Skupštini Srbije, kao i članovima Odbora za kulturu i informisanje, s obzirom da je Skupština umesto mesta koje mora biti primer tolerantnog ponašanja, usled rečnika poslanika vladajuće koalicije, postala mesto targetiranja svih ljudi

koji kritički misle. Ideja je i da Vodič dobiju i odbornicima na lokalu.

Vodič je zamišljen kao forma “10 zapovesti”, („ne ubij novinara“, „ne hapsi novinara zbog njegovog pisanja“, „ne udaraj novinara“, „ne preti i ne crtaj metu novinaru“, „ne vređaj
novinara“, „ne zastrašuj i ne maltretiraj novinara“, „ne huškaj ljude na novinara“, „odgovori novinaru kad pita“).

Šaljivih 14 crteža gde je, kroz primer iz prakse, prikazano kako se ponašaju, a kako bi zaista trebalo da se ponašaju u tim slučajevima. Crteži bi bili prilagođeni da se dele na društvenim
mrežama uz hešteg #vodičzatoleranciju.

Razlog za ovu kampanju je da smo proteklih godina prisustvovali veoma bahatom i prizemnom načinu komuniciranja političara prema svakom ko iznosi kritičko mišljenje, a posebno prema novinarima, najčešće kada su im postavljali pitanja koja im nisu odgovarala.

Predstavnici vladajuće koalicije su im se obraćali sa nipodaštavanjem, vređanjem, bez odgovora na postavljeno pitanje, a neposredno se na taj i vršio pritisak na njih. Često je taj način komunikacije sadržavao govor mržnje, ali i pretnje, targetiranja, što predstavlja veliku opasnost za sve pojedince koji imaju različit stav o nekim važnim društvenim temama.

PROČITAJTE JOŠ

Često smo bili svedoci pokušaja vlasti da umanji značaj medija i novinara, da se hvali i ponosi se tabloidnim štampanim i elektronskim medijima. Cilj ove kampanje je da prikaže javnosti da su profesionalni novinari i mediji pod velikim pritiskom i da trpe svakodnevno ometanje u svom radu, ali da ipak ne odustaju od svog posla i da ga obavljaju najbolje što umeju u datim okolnostima pridržavajući se standarda svoje profesije.

„Razlog za ovu kampanju je da smo proteklih godina prisustvovali veoma bahatom i prizemnom načinu komuniciranja političara prema svakom ko iznosi kritičko mišljenje, a posebno prema novinarima, najčešće kada su im postavljali pitanja koja im nisu odgovarala“, kaže komunikacioni strateg NUNS-a Miloš Miloradović i dodaje:

„Ideja nam je da poslanici dobiju ovu brošuru i da pokušamo da vratimo toleranciju u Skupštinu, kao glavnoj političkoj areni. Predstavnici vladajuće koalicije, pre svega, obraćali sa nipodaštavanjem, vređanjem, bez odgovora na postavljeno pitanje, a neposredno se na taj i vršio pritisak na njih. Često je taj način komunikacije sadržavao govor mržnje, ali i pretnje, targetiranja, što predstavlja veliku opasnost za sve pojedince koji imaju različit stav o nekim važnim društvenim temama. Ali ovo je poruka svim političarima, jer su i opozicioni pravili istupe, da moraju da se ponašaju tolerantno prema novinarima. Uostalom, Evropski sud za ljudska prava određuje važno načelo da su granice prihvatljive kritike šire za političare I to pre svega iz razloga što se političari neminovno i svesno izlaže detaljnoj analizi u pogledu svake svoje reči i postupka od strane novinara i javnosti, te se stoga mora pokazati veći stepen tolerancije (Evropski sud za ljudska prava, presuda u slučaju Ligens protiv Austrije).“

BONUS VIDEO Obraćanje Aleksandra Šapića novinarima posle sednice Skupštine grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar