budući izgled spomenia "nevinim žrtvama 1944/45" Foto:promo

Gradska uprava za urbanizam odobrila je početak radova za postavljanje spornog spomenika nevinim žrtvama 1944/45 na Limanu IV. Posao postavljanja spomenika kom se protive antifašistička udruženja, veliki deo javnosti i opozicije dobila je grupa ponuđača, po ceni od gotovo 1,5 miliona dinara.

Inicijativu za podizanje spomenika, među kojima su, kako tvrde novosadski antifašisti, i imena „osvedočenih fašista i kolaboracionista“, podneo je 2018. Savez vojvođanskih Mađara (SVM), uz podršku lokalnog SNS i POKS.

„Podizanjem ovakvog spomenika Grad Novi Sad bi odao počast komandantima i krvnicima najgnusnijeg zločina u istoriji našeg grada“, naveo je Antifašistički front 23. oktobar.

Oni su napomenuli da spisak navodnih nevinih žrtava otkriva imena najmanje 20 osuđenih ratnih zločinaca, fašista i njihovih saradnika, među kojima su i neki koji su naredili i izvršili zloglasnu Novosadsku raciju, kada je u januaru 1942. ubijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma i drugih građana Novog Sada, koje je mađarska okupatorska vojska proglasila simpatizerima jugoslovenskih partizana.

Među imenima „nevinih“ žrtava nalazi se i izvršilac ubistva braće Jovandića. Janoš Tot je 23. januara 1942. na oči njihove majke Jelene, u dvorištu porodične kuće, ubio pet njenih sinova – Milorada (28), Savu (26), Paju (24), Živka (20) i Boru (15 godina). Nakon oslobođenja Novog Sada, u oktobru 1944. braća Jovandić su postali simbol nedužnog stradanja. Njihov krvnik je osuđen na smrt i ubrzo streljan.

„Među tim ‘nevinim’, žrtvama su osuđeni ratni zločinci i Hortijevci, među kojima je i Janoš Tot, jedan od izvršilaca ubistva petorice braće Jovandić u Novom Sadu pred očima njihove majke. Sasvim odgovorno i samoinicijativno sam spreman da snosim sve zakonske posledice koje sa sobom nosi krivično delo rušenja jednog ovakvog revizionističkog spomenika. To što su institucije slepe i gluve na glas naroda ne znači da je spomenik ubicama otporan na macole“, reagovao je aktivista Brajan Brković, uz napomenu da je „Novi Sad preživeo svakog okupatora, i ovog će preživeti“.

Na optužbe javnosti da podiže spomenik osuđenim ratnim zločincima, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da Novi Sad to duguje – Ištvanu Pastoru, predsedniku SVM.

„Ištvan Pastor dolazio na proslave datuma koji nisu laki za mađarski narod, a mi to često zaboravljamo. On je bio kao odgovoran političar i državljanin ove države. Za to mora da mu se kaže hvala, jer to direktno utiče na srpsko-mađarske odnose. I Savez vojvođanskih Mađara je glasao za spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, za spomenik Apoteoze srpske Vojvodine. A šta je problem da i mi kažemo da ima i nevinih žrtava 1944/45, odnosno da je bilo i nevino stradalih? I ako ja kao unuk poginulog partizana nemam problem to da kažem, ne znam ko može da mi drži moralno predavanje. Nemam problem da se obeleži makar jedna osoba nevino da je nastradala, zaslužila je da se to obeleži“, rekao je Vučević, žaleći se da je zbog pomenutog spomenika „tri godine pod napadima da je mađarski klerofašista“

Na njegove pritužbe, usledio je odgovor iz Antifašističkog fronta Novi Sad:

„Gradonačelniče“, tri godine ste pod napadima da ste fašisti zato što podižete spomenik fašističkim krvnicima svojih sugrađana i trgujete preko kostiju masakriranih sugrađana. Još jednom vam poručujemo da se urazumite, jer ovo NEĆE PROĆI!“, naveli su u AFA.

BONUS VIDEO – Beg iz Jasenovca posle savezničkih bombi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar