Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Himna Srbije "Bože pravde" prvog dana školske godine nije emitovana jedino u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru. Ovim slučajem bavi se i Prosvetna inspekcija, rečeno je za portal Nova.rs u Ministarstvu prosvete.

„Nalaz Prosvetne inspekcije se još nije stigao i stići će verovatno početkom sledeće nedelje“, navode u Minstarstvu prosvete.

Ukoliko bi se saznalo da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, u te škole će biti poslata prosvetna inspekcija, dodato je.

U međuvremenu, učiteljica Osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“ Adela Melajac Karahmetović u Novom Pazaru, koja je umesto himne „Bože pravde“ u školi pustila takozvanu bošnjačku himnu, bila je privedena. Ipak, ona je brzo puštena iz policije.

Oko stotinak građana Novog Pazara i pristalica SDA Sandžaka okupilo se ispred zgrade policijske uprave u Novom Pazaru nakon privođenja učiteljice Melajac Karahmetović koja je umesto himne „Bože pravde“ pustila himnu sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“.

Na insistiranje predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, učiteljica je puštena nakon dvočasnovnog saslušanja.

Učiteljica je, kako javlja naš reporter, izašla iz policijske stanice vidno uznemirena i nije želela da daje izjave za medije.

Ugljanin je, povodom njenog privođenja, naglasio da muslimanima nije dozvoljeno da žena ostane sama sa nepoznatim muškarcima, što su u ovom slučaju bili policajci. On je još naglasio da će sutra tražiti tužioca koji je dao nalog za njeno privođenje i da će o svemu obavestiti javnost.

Podsetimo, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je ranije da će 1. septembra školska godina u svim školama početi intoniranjem ili izvodjenjem državne himne i da, ukoliko škola nema razglas, himnu treba pustiti u svakoj učionici na prvom času nastave koristeći muzički uredjaj, kompjuter ili telefon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar