Novine "Nova" u izdanju od sreda objavljuju da je Evropska unija skinula rukavice i traži od Srbije priznanje Kosova uz ocenu da je incident u Banjskoj ubrzao ovakav stav Zapada.

„Mislim da je Zapad zaokružio svoju poziciju prema Beogradu. Do sada nije traženo priznanje Kosova. Sada se pojavilo defakto priznanje. Od onog maksimalnog (de jure priznanje) deli nas jedan milimetar“, ocenjuje Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

Pod naslovom „Nemci uvode ‘kartu prilika’ da lakše zaposle strance“, list objavljuje da od novembra počinje prva faza reforme radnog zakonodavstva u ključnoj ekonomiji Evropske unije.

„Dosad je praksa bila uglavnom da u Nemačku dolaze oni koji su već tamo našli posao, sada mogu da borave u zemlji i dok traže posao ili pripravnički staž i to čak godinu dana“, navodi „Nova“.

List prenosi detalje sa skandalozne sednice Privremenog veća Beograda: „Šapić odbio da se rukuje, zabranjeni telefoni i prisustvo novinara“.

Novine pišu da u bolnicama širom Srbije desetine hiljada građana mesecima i godinama čekaju zdravstvene usluge: „Liste čekanja zbog manjka lekara i loše organizacije“.

„Kupovina novih medicinskih aparata ne rešava problem, jer nema ni blizu dovoljno specijalista koji su obučeni da rade na njima“, navodi list.

„U Srbiji jeste teško, ali ne potcenjujte moć socijalne borbe i političke mobilizacije. Nemojte da budete fatalistički nastrojeni, jer će ekonomski sistem nastaviti da se menja“, poručuje u intervju za „Novu“ čuveni francuski ekonomista Toma Piketi.

„Nova“ analizira stanje među košarkaškim „večitim rivalima“ i ocenjuje da Partizan posle dve pobede u derbiju puca od zadovoljstva: „Željko se protiv Zvezde rešio strahota“.

Pronađite svoj primerak novina „Nova“.

BONUS VIDEO – „Uzurpira nadležnosti Vlade, krši Ustav“: Vučić „trči“ s televizije na televiziju, crta, obećava…