Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je da će medijski zakoni, ako se usvoje u sadašnjem obliku, imati pogubne posledice po novinarstvo, ali i društvo u celini, jer urušavanje medijskih sloboda i prava na informisanje ugrožava slobode i prava svih građana.

U saopštenju se pozivaju Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Vlada Srbije da se vrate duhu Medijske strategije i usklade postojeća rešenja sa merama iz strategije.

U Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima ponovo se omogućava povratak države u vlasništvo medija, što je protivno Medijskoj strategiji i Akcionom planu za primenu Medijske strategije, ukazao je NDNV u saopštenju.

Naglašava se da je uloga Saveta za štampu u tom zakonu odgovarajuća, ali da to ne može biti razlog da novinarska i medijska udruženja ćute na sve ostale manjakvosti.

Pročitajte još

Upozoravamo javnost da izmene Zakona o elektronskim medijima nemaju previše smisla ako postojeći Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nastavi da radi i po novom zakonu.

Pored toga, najnovijim izmenama, mimo znanja radne grupe, nalaže se obaveza operatorima da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom i da za to plaćaju naknadu koju odredi REM, što će omogućiti dodatni pritisak na operatore ili pak dovesti do njihovog gašenja, u zavisnosti od toga da li su po meri režima ili nisu.

„I zato ovo nije samo pitanje novinarstva i medija, već celog društva. Bez slobode govora, nijedno pravo neće biti zagarantovano“, naglasio je NDNV i pozvao organizacije civilnog društva i građane da podrže medijsku zajednicu u naporima da zaštiti prava svih.

BONUS VIDEO Jača pritisak Vlade na nezavisne medije: Novim zakonima se obesmišljava posao regulatornih tela i ugrožava javni interes

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar