Ilustracija Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Počela je javna rasprava o novom Zakonu o policiji, koji će se ubuduće zvati Zakon o unutrašnjim poslovima. Usvajanje predlagač očekuje do kraja godine, do kada bi procedura pre izglasavanja u parlamentu trebalo da bude završena.

Javna rasprava počela je skupom u Nišu, bez prisustva organizacija civilnog društva, a primedbe i sugestije izneli su predstavnici policijskih sindikata i policijskih uprava. Novi zakon donosi i nove, striktnije definicije, poput one o „licima iz kriminogene sredine“, odnosno obavezu svakog policijskog službenika da kontakte sa takvim licima prijave na poslu, te i da ih nemaju.

Policija je, po aktuelnom zakonu, definisana kao „način obavljanja poslova“, a po Nacrtu će biti „organizovana snaga prinude“ koja poseduje taj mehanizam, piše N1.

Najviše konkretnih primedbi odnosilo se na status i slobodu policajaca na terenu tokom posla. Sindikat srpske policije zahteva da novi Zakon bude precizan po pitanju kriterijuma za procenu prekršaja, kako ih rukovodioci ne bi zloupotrebljavali, što se sada događa.

Bonus video – MUP apeluje na motocikliste da poštuju saobraćajne propise

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)