palmotićeva ulica radovi majtori popravka rekonstrukcija semafor
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Afera “semafor”, u kojoj će Grad Novi Sad navodno platiti 20 miliona dinara za semafor, jedan je od najfalgrantnijih dokaza kako se novac građana iz budžeta “legitimno” prebacuje u privatne džepove. Nakon što je ovaj posao direktnom pogodbom dodeljen firmi bliskoj Srpskoj naprednoj stranci, Novosađani nisu bili lenji da izračunaju koliko će i ovaj put nečiji kum, prijatelj ili stranački kolega zaraditi na njima.

“Nakon tri neupešna tendera i više nastradalih građana, Boske je uspeo da nama svima uzme 140.000 evra za pravljenje semafora koji se može naći na Alibabi za neverovatnih 130 dolara! Šipka za semafor može da košta između 2.000 i 3.000 evra, a instalacija je oko 1.000 evra u proseku. Dakle, realna cena jednog semafora je maksimalno oko 5.000, a ne lopovskih neverovantih, ko da je od zlata i dijamanata semafor, 140. 000 eura”, kaže aktivista Miran Pogačar, prilažući i linkove ka evropskim firmama koje se bave svetlosnom signalizacijom.

Po svim računicama i u najskupljoj varijanti semafor, sa sve postavljanjem, ne može da košta više od 10.000 evra. O vlasniku firme “Montop” Vladimiru Bosancu Bosketu, Pogačar kaže da je “poznat po dovođenju batinaše na blokade, obavljanju prljavih poslove za SNS i redovnom dobijanju tendera od grada preko kojih se, gle čuda li čuda, krade bagerom!”.

PROČITAJTE JOŠ

“Od Bosketa očekujemo da semafor optoči zlatom i dijamantima jer bi jedino tako mogao makar pola ukradene vrednosti da opravda”, dodaje Pogačar.

Protiv ovog omiljenog biznismena gradske vlasti novosadska opozicija podnela je i krivičnu prijavu zbog kamenovanja građana i nasilnog ponašanja na protestu kod Mosta slobode, po kojoj nikada nije postupano. Pored Bosančevog “Montopa”, na novosadskom semaforu će raditi još tri firme JKP „Put“, „Gratel“ i „Geoada“ iz Novog Sada.

Svi oni su, prema pisanju portala 021, bili učesnici i na prethodna tri neuspela tendera, da bi sada u posebnom postupku dostavili ispravnu ponudu. Prethodni tenderi su poništeni zato što su ponuđači u dva navrata tražili još više novca nego što je procenjena vrednost radova, da bi im zatim gradska Uprava za građevinsko zemljište i investicije izašla u susret i povećala vrednost tendera sa 15,5 miliona na 17,1 milion dinara.

Na kraju, u pregovaračkom postupku, pogodba je pala na 20, 5 miliona dinara. Za identičnu sumu Grad Podgorica je prošle godine postavio 12 novih semafora. Prema pisanju cronogorskog portala Analitika, javno preduzeće Komunalne usluge iz ovog grada je prošle godine zamenilo “stare semafore novim portalnim i poluportalnim nosačima, modernijeg dizajna i boljih karekteristika u odnosu na stare”.

 “Rekonstrukcijom je predviđena i ugradnja vremenskih brojača za vozače i pješake, a sve sa ciljem stvaranja bezbjednih uslova za sve učesnike u saobraćaju. Vrijednost pomenutih radova je 140.000 eura, a rok završetka radova je 60 dana”, saopštili su iz Komunalnih usluga. Nažalost, Podgoričkih. 

BONUS VIDEO: Ko je kriv za svakodnevne gužve na semaforu pre Pupinovog mosta?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare