Novi Pazar Foto:Nova.rs

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru doneo je naredbu kojom se zabranjuje organizovanje porodičnih veselja u ugostiteljskim objektima. Razlog je taj jer je veliki broj zaraženih, a uglavnom je reč o mlađim osobama koje su se zarazile na proslavama.

Nakon skoka broja zaraženih u poslednjem talasu, Zavod za javno zdravlje iz Novog Pazara uputio je preporuku stanovnicima da su organizovana slavlja žarišta koronavirusa. Ali, pošto se ona nije ispoštovala, Gradski štab je doneo odluku da se veselja zabrane, kako bi se smanjilo okupljanje ljudi.

Novi Pazar Foto:Nova.rs

„Videli smo i došli do podataka da je najveći broj ljudi oboleo upravo na tim svečanostima. Jer, mnogo se grlimo, ljubimo i pevamo. To je bila jedna od racionalnih odluka“, kaže Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

Spahić kaže da je pre donošenja ove odluke, sa ugostiteljima održano nekoliko sastanaka. Kaže da je potrebno pronaći model na koji način da se živi sa virusom, a da život ne stane.

Novi Pazar

I oni su bili svesni i žele da pomogne narodu. To je naša zajednička ideja. Da ovih dvadesetak dana prekinemo sva masovna okupljanja, a posebno te svečanosti. U Tutinu je takođe bila na primeni zabrana, i vidimo da broj zaraženih jenjava“, kaže Spahić.

Situacija u ovom Novom Pazaru i okolini i dalje nestabilna. Dnevno bude po 150 zaraženih. Građani podržavaju odluku Gradskog štaba, ali ipak misle da je trebala ranije da se donese.

„Mislim da se zakasnilo sa tom odlukom. Gradski štab je trebalo da je ranije donese. Ali, svakako da je podržavam. Nadam se da nije neka politička igra“, kaže jedan od građana kojeg smo sreli u centru Novog Pazara.

S druge strane zabeležen je povećan broj vakcinisanih. Samo u poslednjih deset dana preko 2.000 osoba je primilo vakcinu. Lekari kažu da su se jedni uplašili situacije, dok su drugi došli do zaključka da vakcina ipak štiti.

Novi Pazar ukinuo slavlja zbog korone:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar