koronavirus u srbiji
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Prošlog leta, baš u ovo doba, korona je kosila Novi Pazar. Pacijenti koji su vapili za vazduhom, a nije bilo dovoljno lekara niti bolničkih postelja da im se ukaže pomoć. Tamošnji zdravstveni kapaciteti nisu izdržali udar, a kao epilog izveštavalo se o smrtima celih porodica. Godinu dana kasnije situacija u Pazaru je potpuno drugačija, pa lekari i pacijenti mogu da dišu. Ipak, bez obzira na svu koronona katastrofu koju su prošli, Pazarci nisu rešili da se masovnije vakcinišu, na to se odlučilo tek oko 20 posto njih.

Dok smo slušali zastrašujuće vesti iz Novog Pazara izdvojilo se jedno ime – doktorka Lejla Ćeranić koja je dočekala da ostane jedini imunolog u prepunoj novopazarskoj bolnici.

#related-news_0

U više navrata ona je objašnjavala kako se Novom Pazaru dogodio takav scenario.

„Mi pokrivamo veliku regiju – Novi Pazar, Tutin, Rašku i Sjenicu, a pandemiju smo dočekali sa 20 bolesničkih postelja. Mi smo sve to dočekali u redovnim okolnostima, bez centralnog kiseonika. Nismo spremno dočekali takav talas, mi smo u aprilu sprovodili centralni kiseonik i pravili neke bolničke zone. Nama je komisija dolazila u aprilu i rekla – vi ćete se ovde svi zaraziti. I to se na kraju deslilo. U maju smo mislili da smo podelili epidemiju. Čim je vanredno stanje prekinuto, sve je popustilo. Verski praznik, politički skupovi – zabrana okupljanja nije postojala. Mi smo se ceo maj smejali – ‘Pazar je zaobišla korona, nema ništa od toga’. I nama se sve manifestovalo i zahuhtavalo već od 1. juna“, prisećala se Ćeranić.

„Nismo bili u mogućnosti da zatvorimo vrata crvene zone, zato što je ambulanta u kojoj se pregledaju bolesnici za koje sumnjamo da su zaraženi bila u centralnom delu odeljenja. I nezaraženi članovi porodice bez simptoma morali su da uđu u crvenu zonu, jer su bili pratnja tako teškim pacijentima koji nisu mogli ni da samostalno hodaju ni da stoje“, tako je, prema njenim rečima, izgledalo u Novom Pazaru.

Doktorka se prisećala i vapaja bolesnika koji su je, kako opisuje, molili da im pomogne i vukli za rukav dok je ona prolazila hodnikom i morala da procenjuje ko je najugroženiji i kome će prvom da ukaže pomoć.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

 

Doktorka Ćeranić godinu dana kasnije kaže da Novi Pazar sada nema problema sa punim bolničkim krevetima, već sa slabim odzivom na vakcinaciju.

„Vakcinisalo se svega oko 22 posto Pazaraca, to je nedovoljno. Različiti su razlozi za izbegavanje vakcinacije –  verski, a imamo i političku struju koja zagovara nevakcinaciju“, objašnjava doktorka Ćeranić.

Lejla Ćeranić
Lejla Ćeranić Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Prema njenim saznanjima i procenat vakcinisanih zdravstvenih radnika je približno isti kao i u opštoj populaciji.

„Zdravstveni radnici, ako se vraćaju sa odmora, o svom trošku treba da plate PCR test, videćemo da li će to nešto da promeni“, kaže naša sagovornica.

Situacija je još uvek stabilna, alo doktorka upozorava da korona uvek može da se vrati ako ne postoji dovoljan broj vakciniksanih i ako nije dostignut neophodan kolektivni imunitet.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram