4 smrtna slučaja u Novom Pazaru od posledica koronavirusa

Društvo 30. avg. 202110:37
Podeli:
Novi Pazar Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Prema poslednjim informacijama koje je medijima dostavio Štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara, a na osnovu podataka koje je njima dostavio Regionalni kovid centar Novi Pazar i Opšta Bolnica u ovom gradu, tokom jučerašnjeg dana zabaleženo su čak 4 smrtna slučaja od posledica koronavirusa u ovom gradu.

Prema podacima Opšte Bolnice Novi Pazar, tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 11 novih prijema, pa se sada na bolničkom lečenju nalazi više od 110 pacijenata, a od tog broja 6 pacijenata je priključeno za respiratorne aparate, dok su 3 pacijenata priključena za high-flow aparate.

Novopazarski Zavod za javno zdravlje saopštio je jutros da je tokom jučerašnjeg dana zabeleženo više od 200 pregleda, kao i da je urađeno 100 brzih testova od čega je kod 27 pacijenata potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Držvani sekretar u Ministarstvu zdrvlja dr Mirsad Đerlek rekao je da je epidemiloška siruacija u Novom Pazaru i Tutinu više nego alarmantna kao i da će zbog takve situacije lokalnim samoupravama u ovim gradovima poslati preporuke kako bi se virus obuzdao.

„U Tutinu smo npr samo u julu imali sedmoro novoobolelih na dnevnom nivou a u avgustu 536. U Novom Pazaru smo tokom jula imali po osam novozaraženih a u avgustu po 888. Ako smo prošle godine u junu pre katastrofe imali 389 novooblelih nameće se pitanje šta nas čeka sad u septembru“ naveo je Đerlek.

Za razliku od Đerleka, prvi čovek Grada Novog Pazara, gradonačlenik Nihad Biševac smatra da Novi Pazar i Tutin nisu žarišta koronavirusa, kao i da nema potrebe za uvođenjem novih mera u ovim gradovima. Biševac je rekao da je epidemološka situacija u ovom gradu pogoršana, ali je odbacio ocenu da je ovaj grad ozbiljno žarište.

„Trenutno je oko 100 pacijenata smešteno u bolnici, od tog broja samo 3 pacijenta su primili vakcinu. Ovim putem apelujem na građane da se vakcinišu, u Novom Pazaru vakcinisano je oko 21.000 građana, ali treba napomenuti i da je Novi Pazar grad mladih, što znači da skoro 30 odsto populacije čine maloletne osobe“, istakao je Biševac.

On je rekao da je bolnica u ovom gradu spremna kao i lokalna samoprava da pruži punu podršku pacijentima i da za sada nema potrebe za uvođenjem novih mera u ovom gradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar