Foto:EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Građani koji dolaze u Srbiji i donose negativan PCR test kao dokaz za ulazak u zemlju, mogu ipak da završen u kućnoj izolaciji, ukoliko im na granici ne priznaju taj dokument. Naime, testiranje mora da bude urađeno u laboratoriji koju priznaju nadležne institucije u Srbiji. Međutim, problem je što je nemoguće pronaći spisak tih laboratorija i na osnovu njega otići u onu čije rezultate će vam priznati na granici.

Portalu Nova.rs javila se čitateljka koja je doputovala u Srbiju iz Nemačke 27.12. na aerodrom Nikola Tesla. Dan ranije, 26.12. uradila je PCR test na aerodromu u Frankfurtu, u kompaniji Centogene, gde se testiraju svi internacionalni putnici.

„Isti dan sam i dobila rezultat da sam negativna. Na carini na beogradskom aerodromu su dva carinika pola sata pokusavali da rastumače moj test na engleskom i u elektronskom obliku. Nakon izuzetno neprijatnog iskustva, odlučili su da me stave u karantin“ priča V.V, čiji su podaci poznati redakciji.

Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

Narednog dana zvala je nekoliko nadležnih ustanova, od kovid ambulanti, preko policijske uprave, carine do Granicne sanitarne inspekcije i Ministarstva zdravlja, kako bih razrešila situaciju u kojoj se našla.

U Ministarstvu zdravlja su joj rekli da će razrešiti njenu situaciju, samo da im posaljem u elektronskom obliku rezultate testa i sliku pasoša, što je, kako navodi, i učinila.

„Nakon toga sam dobila telefonski poziv iz Ministarstva i saopštili su mi da ipak ne mogu da priznaju moj test jer se laboratorija/ kompanija Centogene ne nalazi na listi referentnih laboratorija iz Nemačke. Kada sam tražila da vidim taj spisak referentnih laboratorija ili gde je on objavljen, rekli su mi da se taj spisak, dostavljen od strane Ministarstva spoljnih poslova, ne može proslediti ili objaviti. Zatim sam pisala na nekoliko elektronskih adresa u Ministarstvu zdravlja, kao i Ministarstvu spoljnih poslova, da ih zamolim da objave taj spisak. Međutim, nije bilo nikakve reakcije“ objašnjava naša sagovornica.

Dodaje da je kasnije saznala da je čula da još nekim putnicima takođe nisu prihvatili taj test na granici.

„U međuvremenu je moja prijateljica  kontaktirala kompaniju Centogene da im saopšti da njhov test nije validan u Srbiji i oni su prvi put čuli tu informaciju. Zatim je pisala i našoj ambasadi u Frankfurtu, kako bi oni obavestili građane da testovi kompanije Centogene nisu validni. Tamo je, međutim, dobila odgovor da oni iz ambasade, nakon razgovora sa nadleznim organima u Srbiji, potvrđuju validnost testova iz Centogene“ prenosi.

Našoj sagovornici, nakon svega, nije jasno da li se i čiji PCR testovi priznaju u Srbiji i da li naša zemlja uopšte priznaje testove urađene u inostranstvu.

Tragom ove priče Nova.rs nije uspela da dobije odgovore ni u Ministarstvu zdravlja ni u Ministarstvu spoljnih poslova gde može da se vidi spisak institucija čije PCR testove Srbija priznaje. Na naš upit sa ovim zahtevom nisu odgovorili ni u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare