Granični prelaz Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Čitateljka Nova.rs koji su sinoć iz Bosne i Hercegovine ušli u Srbiju opisali su kako izgleda procedura na granici - na koji način im je saopšteno da moraju u izolaciju, kakvu su proveru nakon toga imali i kako mogu da izađu iz karantina.

Čitateljka Marija, koja je sinoć, oko 1 sat nakon ponoći prošla granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije sa još dve osobe, kaže da je carinik usmeno obavestio da je u obavezi da nastavi put do adrese na kojoj živi i tako ostane u karatninu. Osim toga, dobila je i papir na kome je opisana procedura koju je u obavezi da prati.

„Sve je trajalo otprilike dva minuta – dok su nam vraćali pasoše usmeno nam je rečeno šta bi trebalo da uradimo i uručen nam je papir sa uputstvom“, objašnjava ona.

Povezane vesti:

Takođe joj je rečeno da je u obavezi da se u naredna 24 sata registruje preko portala e-zdravlje.

„Na moje pitanje kako mogu da izađem iz karantina, rečeno mi je da mogu da uradim PCR test i ukoliko on bude bio negativan, karantin se automatski prekida, bez ikakvog daljeg prijavljivanja“, kaže Marija.

Kući je stigla kasno iza ponoći, da bi je u 9 ujutru probudilo zvono na vratima.

„Na vratima su bila dva policajca koja su došla da provere da li sam kod kuće. Uzeli su mi samo ličnu kartu i upisali u svoju evidenciju da sam bila na adresi“, objašnjava ona.

Dodaje kako joj je rečeno da će dalje provere mahom sprovoditi putem telefona.

Na portal e-zdravlje nije još uvek stigla da se prijavi, pa je policija došla u proveru, očigledno samo na osnovu evidencije na granici.

Marija je, kako kaže, već je zakazala testiranje. Nada se negativnom PCR testu i skorom izlasku iz karantina.

U Srbiji je 21. decembra uvedena mera prema kojoj je ulazak u Srbiju dozvoljen uz negativan PCR test, a za građane koji ga ne poseduju propisana kućna izolacija 10 dana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare