U poslednja 24 sata evidentirano je još 3.588 slučajeva koronavirusa u Srbiji, a preminulo je 15 ljudi.

Testirano je 15.074 osoba ukupno, a na respiratorima su 153 osobe.

***

U Srbiji je juče evidentirano još 3.460 osoba zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 17 ljudi. Na respiratorima su se nalazile 152 osobe, a testirano je 15.200 građana.

***

U Srbiji je u toku novi, četvrti talas epidemije koronavirusa, i tu više nema nikakve dileme. Poslednjih nedelju dana broj zaraženih vrtoglavo raste, juče je prešao tri hiljade na dnevnom nivou. Epidemiolozi upozoravaju da država mora jasno da odluči da li i kako želi da se bori protiv novog naleta zaraze.

Za epidemiologa Vericu Lelu Ilić nema dileme da je u toku novi talas i ocenjuje da država zbog toga mora da se odluči da li se bori protiv epidemije ili hoće da balansira sa ekonomijom.

“O smirivanju epidemije može da se govori tek kada se broj novih slučajeva u odnosu na broj testiranih spusti ispode pet odsto. Mi to nismo uradili ni krajem decembra i početkom januara kada smo mislili da epidemije popušta. Dapače, mi smo sve vreme bili na negde oko 20 odsto, a u poslednje vreme taj procenat je oko 25 odsto” objašnjava ona za Nova.rs.

***

„Ima, to je oboljevanje i umiranje. Postoji alternativa vakcini“, jasan i krajnje upozoravajuć odgovor infektologa Dragana Delića na pitanje novinarke Ljubice Gojgić koju je zanimalo kakvu poruku ima za nekog ko se dvoumi oko vakcinacije, ima li drugog načina, a da se ne vakciniše.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar