Nove odluke Vlade: Dozvoljene posete staračkim domovima

Društvo 21. avg. 202013:52
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19 odlučio je danas da se od ponedeljka dozvoli održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati, kao i da se dozvole posete staračkim domovima.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, dozvoljeno je prisustvo publike ili gledalaca, ali njihov broj ne sme da prelazi pet stotina. To znači da ni u bioskopskim i pozorišnim salama, ali ni u većim halama i arenama, ne sme biti više od 500 gledalaca.

Organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja, koje su dogovorene na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika pozorišta, bioskopa i manifestacija. Moraju se nositi maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metar, odnosno jednog praznog sedišta između ljudi. Određena je i adekvatna fizička distanca na događajima na otvorenom.

Odlučeno je da se nakon mnogo vremena, na temelju nešto povoljnije epidemiološke situacije a u cilju očuvanja psihičkog zdravlja i socijalnog života korisnika, dozvole posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima.

Posete su dozvoljene isključivo uz najstrože poštovanje svih preventivnih mera i protokola o posetama.

Krizni štab podsetio je sve građane da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava, ali da je opasnost od zaraze virusom korona i dalje prisutna, kao i da je neophodno da se i dalje nose maske u zatvorenim prostorima, redovno peru ruke, koriste dezinfikaciona sredstva i održava razdaljina.

Komentari

Vaš komentar