Foto: MSGI

Dvanaest porodica iz romskog naselja Mala Guba u Prokuplju, čiji su stambeni objekti stradali u poplavi, dobilo je danas ključeve novih kuća.

Na taj način je, kako je saopšteno iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, obezbeđen krov nad glavom za 68 ljudi, među kojima je 45 dece.

Pored ministarke Mihajlović ključeve kuća pomenutim porodicama uručili su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednik Nacionalnog saveta za Rome Dalibor Nakić i gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Foto: MSGI

Fabrici je naglasio da je EU poslednjih godina bespovratno uložila 30 miliona evra za projekte za inkluziju Roma u Srbiji, a samo u prošloj godini odobrila 1.000 stipendija za obrazovanje romske dece, kao i da nastavlja da radi na legalizaciji stanova i kuća za 2.000 Roma.

Inkluzija, ostvarivanje fundamentalnih prava, održivost i partnerstvo četiri su ključne tačke na kojima se baziraju projekti EU za bolji život Roma, rekao je Fabrici i podvukao da je „romska zajednica najveća etnička zajednica u Evropi, kao i da je najviše izolovna i izložena diskriminaciji„.

Foto: MSGI

Ministarka Mihajlović je podsetila da je država, „zajedno sa Evropskom unijom koja finansira najveći deo ovakvih projekata za inkluziju Roma i Romkinja, izgradila ili rekonstruisala stanove za preko 200 porodica, 1.000 Roma širom Srbije dobilo je stanove“.

Najavila je dalji rad na još jednom novom projektu iz fonda IPA, sa 60 miliona evra EU i bavela da je odobreno 20 miliona evra upravo za socijalno stanovanje ne samo za Rome, već i za osobe sa invaliditetom, za žene-žrtve nasilja i za mlade bračne parove.

Navela je da raste broj romske dece koja se upisuju u srednje škole, raste i broj studenata Roma, „takodje smo uspeli da smanjimo smrtnost romske dece i to kroz zajedničko delovanje Evropske unije, Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar