Foto: www.beograd.rs

Zgrada Beogradskog univerziteta u kojoj bi trebalo da budu smešteni Geografski, Biološki i Fakultet bezbednosti trebalo bi da bude izgrađena na Novom Beogradu, u bloku 67a u blizini ulica Đorđa Stanojevića i Omladinskih brigada. 

To se vidi iz urbanističkog projekta, čija je prezentacija planirana od danas do petog oktobra u Gradskoj upravi grada Beograda.

Kao investitor zajedničke zgrade tri fakulteta navodi se Geografski fakultet, pravo javne svojine nad tom parcelom površine od 10.476m2 grad Beograd je preneo na Republiku Srbiju.

Foto: www.beograd.rs

Lokacija obuhvaćena se nalazi u blizini školskih ustanova: Ruska škola i Tehnička škola „Novi Beograd“. Na samoj parceli nema izgrađenih postojećih uknjiženih objekata.

Neposredno okruženje lokacije čine pre svega objekti navedenih srednjih škola, dok se sa druge strane Rjepinove ulice nalazi novoizgrađeni stambeni kompleks.

Planirano je da objekat ima dve podzemne etaže, prizemlje i tri sprata.

Foto: www.beograd.rs

Kako se navodi u idejnom projektu, ukupna okvirna površina svih nadzemnih objekata bi trebalo da bude oko 23.365 metara kvadratnih, a podzemnih oko 8530 metara kvadratnih, ali će precizne površina biti uvrđena projektom za dobijanje građevinske dozvole.

U prizemnom delu objekta, kako se navodi, bili bi smešteni zajednički sadržaji, koje koriste sva tri fakulteta. U pitanju su veliki zajednički amfiteatar, restoran, izložbeni prostori, višenamenski i administrativni prostori, prostori za studentske službe, kafe, knjižara, skriptarnica, kao i prostorije Centra za humanu i molekularnu genetiku i Centra za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta.

Navedeni sadržaji su raspoređeni oko dva dominantna atrijuma.

Veći atrijum, u zoni centralnog ulaza  sadrži „eksperimentalnu baštu“ Biološkog fakulteta sa zelenilom u direktnom kontaktu sa tlom kako bi se omogućila sadnja visokog drveća unutar objekta.

Drugi, manji, atrijum je zamišljen kao studentski i za posetioce, gde bi bio smešten studentski restoran, skriptarnice, knjižare, fotokopirnice, mesto za učenje studenata i obavljanje jednostavnijih zadataka,  kao i izložbene prostorije (geografski muzej).

Predviđeno je da oba atrijuma budu natkrivena i zastakljena kako bi se održavala mikroklima a objekat bio energetski efikasan.

Između ova dva atrijuma se nalazi zajednički amfiteatar za oko 300 do 400 studenata.

Na prvom spratu, kako se navodi u urbanističkom projektu, predviđeno je da bude smešten Biološki fakultet, na drugom Fakultet bezbednosti dok je na trećem Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Na spratovima su, uz atrujume, projektovani prostori za profesore, asistente fakulteta, naučne saradnike, dok su spoljne fasade fakulteta iskorišćene za vežbaonice, slušaonice, računarske sale, dekanat, sale za sastanke, biblioteku da bi u zadnjem delu objekta bile semštene laboratorije, razni centri i instituti.

Na prvoj podzemnoj etaži predviđena je velika garaža sa  153 mesta kao i prostorije Biološkog fakulteta (laboratorije, komore, centri za lasersku i elektronsku mikroskopiju, vivarijum,  uzgajanje ćelija, zamrzivači i arhive), Fakulteta bezbednosti (streljana) i magacin Geografskog fakulteta. Na drugoj podzemnoj etaži smeštene su tehničke prostorije, kao što su, između ostalog, postrojenje za povišenje pritiska i pumpna stanica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare