Foto: Goran-Srdanov, Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle godine Program zaštite vazduha u Srbiji do 2030, za koji je najavljeno ulaganje od 2,6 milijardi evra, od kojih je 102 miliona namenjeno zameni najstarijih dizel vozila novijim, a pravo na dodelu subvencije imaju svi koji budu reciklirali automobile Euro 1, 2 i 3 norme, rekao je za Tanjug direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Stamatović kaže da ideja celog programa jeste zapravo da se deregistruje određeni broj automobila koji značajno više zagađuju životnu sredinu kako bi se subvencionisala kupovina automobila koji manje zagađuju.

Dodao je da na taj način Agencija želi da subvencioniše kupovinu automobila Euro 6 norme koja značajno manje zagađuje životnu sredinu nego automobili Euro 1,2 i 3.

“Zadatak agencije jeste sprovođenje mehanizma subvencionisanja kupovine automobila Euro 6 norme. Ono što je ideja jeste da je kroz plan predviđeno da će Ministarstvo građevine saobraćaja i infrastrukture obezbediti sredstva za subvencije”, izjavio je Stamatović.

Naveo je da je Agenciji neophodno da sprovede taj mehanizam, a sve će to uraditi u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i dodao je da Agencija želi da uputi građane da na najlakši način, nada se elektronski, završe sve poslove u vezi s podnošenjem zahteva za dobijanje subvencija.

“Plan zaštite životne sredine predviđa da se 2024. godine započne sa subvencijama za kupovinu polovnih euro 6 automobila”, rekao je direktor i dodao da je ovo prvi put da se razgovara o tome da se subvencioniše kupovina polovnih automobila.

BONUS VIDEO: Polovnjaci sve skuplji: Šta ćemo voziti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar